Deur dicht, raam open

Deur dicht, raam open

Sinds 19 december is heel Nederland weer op slot gegaan. In Amsterdam-West moet eetcafé Bosco, net als vele andere horecazaken, hun deur sluiten. Een gigantische domper, maar ze laten zich niet uit het veld slaan. De eerste dag van de lockdown openen ze het raam, naast hun deur, voor Takeaway. 

 

Wederom zit iedereen in Nederland in lockdown vanwege de opkomst van de Omikron variant. Nu moet net voor de kerstperiode, onder andere de horeca hun deuren weer sluiten. Ondanks deze tegenslag, is eetcafé Bosco nog steeds up and running. Vanaf dag één, sinds de strengere maatregelen, staat er een raam open. Je kan daar toch nog een warme kop koffie, en een punt warme appeltaart met slagroom halen. Marieke van der Beek, de eigenares van Bosco, baalt natuurlijk als een stekker, maar het is voor haar niks nieuws. ‘Dit is al de derde keer dat we het alleen met het raam moeten doen, maar we verzinnen hier nog genoeg dingen om onszelf bezig te houden’, aldus van der Beek.

De hele zaak is van binnen omgetoverd tot parttime fabriek, overal liggen kerstpakketten, zakjes boterkoek en flessen glühwein klaar om bezorgt te worden. ‘Ik krijg bestellingen van vrienden en andere bedrijven die dan een hoeveelheid aan verschillende pakketten willen hebben, die maak ik hier klaar en daarna bezorg ik ze door het land’, zegt van der Beek. En naast deze bezorgservice kun je dus ook eten en drinken afhalen aan het raam, helemaal dicht is voor hun geen optie. ‘Het is gewoon fijn dat we nog iets kunnen betekenen voor de buurt. Wij maken geen winst, maar het is wel fijn dat we er nog zijn en het is ook goed voor de collega’s om elkaar nog even te kunnen zien’ voegt van der Beek toe.

Het raam gaat elke dag open van 08:30 uur tot 18:30. Pien van Dongen, werkneemster bij Bosco, zegt het fijn te vinden om hier nog af en toe te kunnen staan. Voor haar ziet een dagje werken er nu anders uit dan normaal. ‘Onze verkoop skills blijven we natuurlijk nog gebruiken, maar nu ben ik tussendoor ook flessen ijsthee aan het vullen, zakjes met zoetigheid aan het dichtknopen en het interieur aan het verbouwen’, zegt van Dongen. Ze geeft aan dat het ook nog best goed loopt door veel vaste gasten die blijven komen om hun steunen. ‘We maken het raampje ook zo aantrekkelijk mogelijk, we zetten elke ochtend de kerstlampjes aan, zetten de taarten klaar en plaatsen meerdere borden buiten met ons menu’, aldus van Dongen.

Eén zo’n vaste gast is Mark Barends, hij zegt het geweldig te vinden dat zijn bekende plek toch nog een beetje open is. ‘Als ik dan toch even pauze heb van mijn werk, dan loop ik hier graag even langs om mijn cappuccino op te halen, zo kan ik ze dan toch nog steunen’, zegt Barends. Ook is hij trots op de eigenares en het hele team, omdat ze zo positief blijven ondanks deze ellendige situatie. ‘Ze staan hier altijd met een lach in het raampje en dat kan toch het verschil betekenen op een sombere dag’, voegt Barends toe. Toch kan Barends niet wachten tot de horeca weer zijn comeback kan maken. ‘Hier tegenover is er wel een pleintje waar ik even met wat vrienden een biertje kan drinken. Maar ik zit veel liever in de zon aan een tafel, en op een stoel’, aldus Barends.

Luister hieronder naar het interview met medewerkster, Pien van Dongen bij eetcafé Bosco.

(Verslag: Sergio Arribas Quintana)

A Christmas Tree In Every Home by MusicLFiles

Link: https://filmmusic.io/song/8536-a-christmas-tree-in-every-home

License: https://filmmusic.io/standard-license

Over de auteur

Sergio Arribas Quintana

Sergio Arribas Quintana (19), komt uit Amsterdam en studeert momenteel Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Sergio is iemand die zijn energie haalt uit, het samen zijn met anderen, een echt mensen-mens dus. Hij is erg nieuwsgierig en hoort graag andermans verhalen aan. Zijn interesse ligt vooral in de misdaadjournalistiek, maar eigenlijk staat hij nog open voor alles wat op zijn pad komt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.