Stichting Beelease vindt oplossing bijensterfte

Stichting Beelease vindt oplossing bijensterfte

Stichting Beelease heeft naar eigen zeggen een biologische oplossing gevonden voor de enorme bijensterfte die elk jaar plaatsvindt. Dirk Dekker (68), oprichter van de stichting, gebruikte zijn achtergrond in de IT om apparatuur te ontwikkelen waarmee nauwkeurige metingen kunnen worden gedaan.

Aangekomen bij de Meteorenweg in Amsterdam-Noord is het even zoeken waar de imker precies gestationeerd is. We lopen langs een kinderboerderij en een uitgestorven tennisclub, een paar braakliggende velden en wat oude bungalow achtige gebouwtjes. Helemaal achter in het complex worden we ontvangen door niemand minder dan Dirk Dekker zelf. Hij vraagt ons om hem te volgen tussen de moestuintjes door en neemt ons mee naar het hoofdkantoor van zijn stichting. Eenmaal in de oude bouwkeet aangekomen krijgen we een rondleiding, terwijl de ouderwetse koffiemachine staat te pruttelen. Dekker laat er geen gras over groeien en begint meteen te vertellen; “Hier geven we les aan beginnende imkers, hier bewaren we alle gegevens van de bijen en hier heb ik mijn apparaten ontwikkeld!” De muffige geur en ouderwetse look in de bouwkeet komen totaal niet overeen met de energie van Dekker, hij begint enthousiast te vertellen over het werk dat ze doen en waarom. Hij laat ons een kleine ruimte zien die vol staat met apparatuur en computerschermen en zegt dat hij zich hier het meeste thuis voelt. Op de vraag hoe hij van de IT de stap naar het houden van bijen heeft gemaakt komt geen duidelijk antwoord, maar aan alles is te merken dat het een gedreven man is met brede interesses. “Kijk, dit is mijn meetinstrument. Deze receptoren meten de temperatuur en de luchtvochtigheid zeer accuraat en sturen die gegevens door naar dit kastje.” Dekker houdt een klein apparaatje vast, en wijst naar een computerkast onder één van de schermen. Deze informatie is naar zijn zeggen cruciaal voor het kweken van superieure bijen. Door deze gegevens nauwlettend in de gaten te houden weet hij hoe het met zijn bijen gaat. Een gezonde bijenkast heeft namelijk een constante temperatuur en een vaste luchtvochtigheid.

Dekker vertelt ons dat een groot deel van de bijensterfte veroorzaakt wordt door een agressieve parasiet. Deze zogeheten Varroamijt (Varroa Constructor) valt de honingbij aan waardoor de bij grote stress ondervindt en hij gevoelig is voor allerlei ziektes. In dit geval raakt de bij dus van streek en verandert de temperatuur in de kast. “In de Himalaya is een wilde bijensoort gevonden die in symbiose (harmonische samenleving) leeft met deze Varroamijt. Dit heeft te maken met de temperatuur in het nest en de grootte van de honingraten.” Door dit soort gevallen goed te observeren en de onderzoeksdata toe te passen op zijn eigen bijen, is het Dekker gelukt om een generatie honingbijen te kweken die resistent is tegen de parasiet. 

Volgens Dirk Dekker is er echter nog een oorzaak voor de bijensterfte. Hij stelt dat de achteruitgang van de natuur en het verlies van het ambacht ook mee tellen. Ondanks de uitzonderlijke uitkomsten van de kweekmethodes van zijn instituut is Dekker somber over de toekomst van de honingbij. “Al het gereserveerde groen geld wordt gebruikt om te snoeien en te maaien, en zelden om te planten.” Aldus Dekker. “Daarbovenop komt nog de bouwdrift van tegenwoordig, soms voelt het echt als een verloren strijd.” Het enthousiasme in zijn manier van praten is omgeslagen naar somberheid. Het aanleggen van bloemenlinten door de stad, het opleiden van nieuwe imkers in zijn instituut, het kweken van waardplanten voor de biodiversiteit en het zorgen voor zijn tachtig bijenvolken in Amsterdam lijkt simpelweg niet genoeg. We nemen nog snel een kijkje bij de kasten aan de rand van van zijn terrein, waar ik de positiviteit in zijn ogen enigszins zie terugkeren. Op de weg naar de uitgang van het complex denk ik nog even wat natuurgeluiden op te nemen, maar daar steken de voorbijrazende auto’s op de dichtbij gelegen snelweg een stokje voor.

Over de auteur

Noah Holscher

Noah Holscher is een student journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Hij gebruikt zijn brede interesses en kritische manier van denken in het schrijven van zijn stukken en het afnemen van zijn interviews. In zijn vrije tijd is Noah een muzikant en werkt hij in de horeca.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.