Verdachte van de steekincidenten in de Pijp krijgt TBS met dwangverpleging

Verdachte van de steekincidenten in de Pijp krijgt TBS met dwangverpleging

Op rechtspraak.nl is de uitspraak schriftelijk terug te vinden.

Op de avond van 21 mei vorig jaar stak Mustapha S. vijf mensen neer, waarvan een het niet heeft overleefd. Twee weken geleden stond hij hiervoor terecht en de rechtbank Amsterdam heeft hem gister veroordeeld tot TBS (terbeschikkingstelling) met dwangverpleging, waarvan de duur niet is gemaximeerd.  

 Op 21 mei 2021 komen rond elf uur s ’avonds de eerste meldingen binnen bij de politie over steekincidenten in de Pijp. Het eerste slachtoffer in de Tweede van der Helststraat overlijdt kort na de aankomst van de politie door de steekwonden. Vervolgens blijken er een paar straten verder nog drie slachtoffers te zijn neergestoken. Een tijdje later wordt in een portiek in de Scheldestraat het vijfde slachtoffer gevonden, die net als zijn voorgangers er slecht aan toe is. S. wordt in een verwarde toestand om 23:12 uur aangehouden door de politie met een mes in zijn zak en een mes op de grond. Deze verwarde toestand blijkt later een psychose te zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat S. in behandeling is geweest bij de GGZ en een tijd lang medicijnen heeft gekregen. Met deze medicatie ging het iets beter en hoorde hij drie stemmen in plaats van zeven. Om privé redenen is hij toen een halfjaar lang naar Egypte geweest met toestemming van zijn huisarts. Ook heeft hij toen medicijnen meegekregen, maar dat bleken er te weinig zijn waardoor hij een paar dagen voor zijn terugvlucht zonder medicatie heeft door moeten brengen. Eenmaal terug in Nederland was zijn dossier door de GGZ gesloten en heeft hij medicatie gekregen van zijn huisarts, maar die beweert hij te zijn kwijtgeraakt. Volgens de familie van S. heeft hij op 21 mei 2021 geprobeerd om nieuwe medicatie te krijgen, wat niet lukte. De GGZ was niet bereid om commentaar te geven op deze zaak.

Tijdens de steekincidenten heeft hij in een psychose gehandeld waardoor de rechtbank, net als de deskundigen, hem ontoerekeningsvatbaar verklaart en geen gevangenisstraf oplegt. De advocaat van de verdachte pleitte voor TBS-maatregel met voorwaarden, wat inhoudt dat je niet in een zwaarbeveiligde kliniek terecht komt en meer vrijheden hebt. De rechtbank vindt dit, met het advies van de externe deskundigen en de ernst van de misdrijven in het achterhoofd, niet passend en legt daarom TBS met dwangverpleging op.

‘Dit betekent dat hij behandelt gaat worden voor een ernstige psychiatrische stoornis die bij hem is vastgesteld en dat nog niet duidelijk is hoelang deze behandeling gaat duren’, aldus Linde Dolfing, persrechter van de rechtbank. S. erkent zijn mentale problemen, maar hij ziet zichzelf niet als een gevaar voor de maatschappij. De rechtbank is het hier niet mee eens en heeft dus voor de zwaarst beveiligde vorm van TBS gekozen.

 Richard Korver, advocaat van twee van de slachtoffers, en zijn cliënten waren deels tevreden met het vonnis, ‘minder hadden wij écht niet acceptabel gevonden’. De slachtoffers hadden vooral moeite met het feit dat de verdachte is ontslagen van alle rechtsvervolging. ‘Deze meneer heeft zichzelf in die situatie gebracht, door zijn medicijnen niet te slikken en door geen hulp te vragen, niet indringend genoeg hulp te vragen. Dat doet pijn’, legt Korver uit.

Kijk hier de video van Noah Holscher:

Over de auteur

Floor Ficq

Floor Ficq (2003) is een geboren en getogen Amsterdammer. Ze is student aan de Hogeschool voor journalistiek. Fotograferen en schrijven doet ze graag, maar ze is een echte allrounder dus je kan veel verschillende dingen van haar verwachten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.