Ondernemers Klaprozenbuurt onzeker door stadsvernieuwing

Ondernemers Klaprozenbuurt onzeker door stadsvernieuwing

Medio 2022 begint Stadsdeel Noord aan de grote stadsvernieuwingsklus op bedrijventerrein Klaprozenweg. Aan ondernemers is verzocht een nieuwe plek te zoeken. Terugkeren mag alleen onder ‘groene voorwaarden’. De schaarste aan winkelpandenen de dreigende deadline maakt de ondernemers onzeker. Hoewel de gemeente zegt mee te willen denken, voelen zij dat vaak niet zo. ‘Ze proberen ons Westpoort aan te bieden,’ zegt Marc Höckel (Meubelhuis de Driehoek), ‘dat is voor ons niet interessant, daar is niks.’ De eigenaarszoon van Garagebedrijf Ab & Sen: ‘Dit kan het einde van ons bedrijf betekenen.’ 

De situatie in de Klaprozenwijk speelt al sinds 2016. Destijds ontstonden plannen om een groen, bruisend wijkje te maken van het bedrijventerrein. Elk jaar opnieuw is er een ambtenaar langs geweest bij de ondernemers om de situatie uit te leggen, om ze te bewegen voor verhuizing. Onder voorwaarden zouden ze zelfs terug kunnen keren.

In een schriftelijke reactie zegt Leonie Veerman (woordvoerder Economische Zaken van Stadsdeel Noord) hierover: ‘Het initiatief voor herontwikkeling van kavels ligt bij erfpachters en ontwikkelaars. De gemeente bezit, op twee kavels na, zelf geen grond in de Klaprozenbuurt.’ Wel heeft het Stadsdeel toegezegd mee te denken over andere locaties, ook buiten de Klaprozenbuurt.

Ook de Amsterdamse gemeenteraad heeft vorige week een inspraakmoment georganiseerd. Enkele gedupeerde ondernemers hebben daarbij hun zegje gedaan. Tot nu toe tevergeefs. Toch houden beide partijen hoop dat er een oplossing komt voor de betrokkenen, voordat de grote gebiedsontwikkeling van start gaat.

Over de auteur

Vincent Hendriks

Vincent Hendriks (39) is aspirant journalist, verbonden aan School voor Journalistiek Utrecht. Hij schrijft nieuwsverhalen voor platform Mokum 52. Op zijn negentiende reisde hij een winter met de Transsiberië-express tot in Vladivostok. Zijn vader was ijscoman. Hij houdt van groene projecten, sport en cultuur. En van het vertellen van verhalen van interessante personen, van dichtbij tot aan de andere kant van de wereld.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.