Drie nieuwe partijen bundelen hun krachten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen

Drie nieuwe partijen bundelen hun krachten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen

Links Reina van Zwoll, rechts Paul Berendsen Foto: Teun Kassenaar

De Groenen Basis Piraten is dankzij een lijstsamenwerking een nieuwe partij op het stembiljet tijdens de verkiezingen in maart. Reina van Zwoll en Paul Berendsen, de nummer twee en vijf op de lijst, stellen de partij voor.

Deze lijstsamenwerking op nummer 15 van het Amsterdamse stembiljet bestaat uit 3 oorspronkelijke partijen, De Groenen, Basisinkomenpartij en PiratenPartij.
Bij vorige verkiezingen is het deze partijen niet gelukt om een zetel in de raad te bemachtigen. Na onderling tot de conclusie te zijn gekomen dat de partijprogramma’s wel heel dicht bij elkaar liggen proberen ze het nu met een gezamenlijke lijst.

Bij het horen van De Groenen zouden mensen snel kunnen denken aan GroenLinks. Reina van Zwoll vertelt waarin ze anders zijn dan GroenLinks. “Op gemeentelijk niveau staan De Groenen dichter bij de bevolking, GroenLinks denkt meer in gangbare patronen en macht.” De Groenen zijn niet per se uit op wethouders en vinden GroenLinks in Amsterdam niet groen genoeg.

Speerpunten
Een van de speerpunten tijdens de campagne zal zijn het klimaat adaptief maken van de stad door middel van veel meer groene en blauwe daken bijvoorbeeld. Deze daken moeten bijdragen aan het beter afvoeren van de toenemende neerslag in de stad.

Basisinkomen is ook een belangrijk punt van deze samenwerkende partijen. Maar hoe is zo’n bedrag voor alle Amsterdammers van 18+ zonder voorwaarden eigenlijk te betalen? “Momenteel kost de schuld hulpverlening de belastingbetaler honderdduizenden euro’s. Het is een industrie die niks oplost. Megaprojecten zoals het verplaatsen van theater De Meervaart naar de Sloterplas willen wij weren. Het budget van dit soort projecten kan veel beter besteed worden. Als je het hele toeslagen en belastingstelsel anders inricht komt er budget vrij voor een basisinkomen.”

Het zijn de standpunten over basisinkomen en het op verschillende manieren betrekken van de burger bij de politiek die de Groenen Basis Piraten vertrouwen geeft om boven de andere nieuwkomers uit te steken.

Bestuurscultuur
Over de nieuwe bestuurscultuur heeft deze nieuwe partij ook nagedacht. “Alles wat in het stadhuis gebeurt wordt openbaar. Eigenlijk moet je ervoor zorgen dat referenda niet eens nodig zijn door regelmatig op een kleine schaal de burger inspraak te geven. De stadsdeel commissies zijn daar ooit voor opgericht maar de grote partijen hebben die in de loop der jaren overgenomen. Wij zijn nu ook verkiesbaar in de stadsdeel commissies maar niet als opstap naar een langdurige politieke carrière. Zo gebruiken de grote partijen deze commissies helaas.”

De Groenen Basis Piraten willen speculatie op de woningmarkt tegen gaan en het percentage leegstand in de stad verkleinen. “Als een pand een half jaar of langer leeg staat moet dit beboet worden. Als de eigenaar van een pand geen gehoor geeft, mag er gekraakt worden. De afgelopen jaren is het percentage goedkope woningen alleen maar gedaald, wij willen juist een stijging bereiken. Daarnaast moet de gemeente cruciale beroepen voorrang geven op de woningmarkt.

Drugs in de stad
Deze samenwerkende partijen staan voor het legaliseren van softdrugs. “Mede omdat er ook mensen zijn die baat hebben bij de medicinale werking ervan. De regels voor thuis telen voor eigen gebruik moeten voor alle Amsterdammers soepeler. Toeristen blijven welkom in coffeeshops, het weren van deze groep zal alleen maar lijden tot straat overlast.”

Paul Berendsen vertelt dat er tijdens de vorige verkiezingen iets is misgegaan wat gezorgd heeft voor een slecht verkiezingsresultaat bij De Groenen. “Door administratieve fouten bij de kiesraad en de Kamer van koophandel mocht onze naam niet boven aan onze lijst op het stembiljet staan. Kiezers zijn niet geneigd om op een lijst zonder naam met onbekende kandidaten te stemmen.”

Kijk hieronder naar een video interview door Rob Bosman: 

Over de auteur

Teun Kassenaar

Teun Kassenaar (24), is journalistiek gaan studeren omdat hij al zijn hele leven geïnteresseerd is in Nederlands nieuws en uit de rest van de wereld. Deze geboren en getogen Amsterdammer is een echte nieuws junk die zelf ook nieuwe verhalen wil brengen. Onderwerpen als politiek, sport (Ajacied) en criminaliteit hebben zijn voornaamste interesse.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.