Initiatief ‘Zon op Centrum’ inefficiënt volgens Stadsherstel

Initiatief ‘Zon op Centrum’ inefficiënt volgens Stadsherstel

Zonnepanelen in het Amsterdamse straatbeeld

Op dinsdag 15 februari vond voor bewoners van een monumentaal pand in het centrum een voorlichting plaats. Hier werd hun verteld hoe zij vergunningen voor zonnepanelen aanvragen en bij wie ze gratis terecht kunnen voor advies. Stadsherstel denkt dat bij verduurzaming in het centrum de prioriteit niet op zonnepanelen moet liggen.

Met het initiatief ‘Zon op Centrum’ probeert de Gemeente Amsterdam bewoners te stimuleren tot het verduurzamen van hun woningen door middel van zonnepanelen. Hierbij richten ze zich op de bewoners van monumentale panden: zij zijn zich er meestal niet van bewust dat ze aanpassingen mogen maken aan het pand. Tegelijkertijd slurpen deze gebouwen energie: bouwmateriaal is oud en zorgt voor slechtere isolatie (Energieloket, 2019).

Volgens Michiel van den Burght, adjunct directeur van Stadsherstel en hoofd van de afdeling Planontwikkeling en Restauratie, is het niet efficiënt om voor verduurzaming zonnepanelen te plaatsen. Zelf plaatst Stadsherstel deze in de binnenstad van Amsterdam niet. ‘We kijken hoe we tegen zo gering mogelijke kosten, zo veel mogelijk kunnen bereiken. Dan liever gezamenlijk investeren in een windmolen op de Noordzee, dan op zonnepanelen hier op allerlei kleine daakjes.’

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de plaatsing van zonnepanelen op monumentale gebouwen. Zo mogen ze geen schade toebrengen aan het monument en mogen de zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte. ‘Er wordt nog vaak van afgeweken. Er wordt uitgegaan van niet-hinderlijk zichtbaar vanuit de openbare ruimte’, vertelt Paul Rosenberg. Hij is algemeen secretaris bij de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de Gemeente Amsterdam.

Ook Van den Burght zegt dat er een belangrijke afweging moet worden gemaakt tussen het monumentale belang en het verduurzamingsbelang. ‘Je kan niet overal zonnepanelen neerleggen. Dat schreeuwt soms vreselijk’, zegt hij hierover.

Het initiatief Zon op Centrum houdt in dat het makkelijker wordt voor particulieren om een vergunning aan te vragen voor zonnepanelen op het dak van hun monumentale pand. Men kan gratis advies ontvangen en wordt begeleid bij de aanvraag van vergunningen. Bewoners worden met name op de hoogte gebracht van de mogelijkheden om hun huis te verduurzamen. Voor een huis dat niet aangemerkt is als monument, is geen vergunning nodig.

Stadsherstel is een organisatie die zich bezighoudt met het behoud, de restauratie en de verduurzaming van monumentale panden. In Amsterdam beheren zij zo ruim 750 panden die de naam van ‘monument dragen’. Kijk naar het interview met adjunct directeur Michiel van den Burght hieronder (Video: Mathies Florentinus).

Over de auteur

Lauren Kooyman

Lauren Kooyman (19) is van kleins af aan altijd al bezig geweest met taal. Met een moeder als Nederlands docente en een grote passie voor zingen en acteren, haalde ze als kind de spelfouten uit het musicalscript. Met een jaartje Sociologie op zak, hoopt ze vooral maatschappelijke verhalen te vertellen, afgewisseld door een luchtig item. Ze hoopt dat haar stukken even luid spreken als dat zij te horen is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.