Buurtbewoners De Pijp in tweestrijd over komst parkeergarage

Buurtbewoners De Pijp in tweestrijd over komst parkeergarage

Posters bij het Willibrordusplein

In De Pijp is een stemming gehouden over de komst van een nieuwe parkeergarage onder het Willibrordusplein, met 52 procent voor en 48 procent tegen is het voorstel aangenomen. Sommige buurtbewoners vinden het een mooi plan voor de toekomst, andere vrezen in een bouwput te moeten wonen.

Met de komst van de ondergrondse parkeergarage op het Willibrordusplein wil gemeente Amsterdam meer ruimte bovengronds creëren. De oude parkeerplaatsen die een groot deel van het plein innemen kunnen weg, en worden vervangen door fietsparkeerplaatsen, meer groen en een groter en vernieuwde speel/sportplaats. Ook wordt de doorloopruimte verbeterd

Overlast

Maar toch is een groot gedeelte van De Pijp niet gecharmeerd van de dit plan.Recht tegen het Willibrordusplein aan woont de 89-jarige heer Pont, achter zijn raam hangt de poster ‘dit plein is al fijn’. Hij zegt spijt te hebben geen buurtbewoners te hebben overgehaald om te stemmen ‘Het scheelde uiteindelijk maar 65 stemmen en die garage was ons bespaard gebleven’. De vrees voor overlast is de voornaamste motivator  bij de heer Pont. Hij is bang om tegen het einde van zijn leven nog  dagelijks geluidsoverlast te hebben.  ‘Achteruitrijdende vrachtwagens zijn slechts het begin’. Verder vindt hij het verschrikkelijk voor de buurtkinderen omdat het plein dagelijks veel door hen gebruikt wordt.

Mevrouw Pont (90), staat er sinds kort anders in dan haar man. ‘Ik kreeg vorige week wel een soort helder moment, met die overlast zijn we toch erg met ons zelf bezig. Dit soort projecten zijn gericht op de toekomst en de volgende generatie, niet meer op ons‘. Wel betwijfelt ze net als haar man of een nieuwe parkeergarage de juiste oplossing is: ‘Laatst kwam er weer iemand langs om over elektrische deelauto’s te praten, dat lijkt mij ideaal voor de buurt’.

Toekomst voor de kinderen

Op de hoek van het plein vertellen Jane Rijsbergen-Maddison(35) en haar man Dennis Rijsbergen(36) waarom zij juist vóór de komst hebben gestemd.  ‘Met een pasgeboren dochter ben ik erg blij dat er een nieuwe speeltuin komt’. Ook vindt ze het goed dat er minder auto’s op straat staan en er één vaste aanvoer voor de auto’s naar het plein ontstaat. Ze is niet bang dat de buurt drukker wordt met auto’s, aangezien het overgrote deel (216 van de 260) garageplekken exclusief voor buurtbewoners blijft. Man Dennis voegt er nog aan toe dat overlast geen punt is en wijst naar de wegwerkzaamheden twintig meter verderop, ‘Het zal een beste klus worden. Maar in Amsterdam zijn ze altijd wel ergens mee bezig’.

Alternatieven

In een ander huis waar een “Geen parkeergarage onder het plein” poster achter de ruit hangt , woont de 24-jarige Dave. Ook hij is tegen de komst van de garage, maar om hele andere redenen. Dave woont er al zijn hele leven en ziet het autogebruik binnen de buurt jaarlijks afnemen. “Ik geloof meer in schoon elektrische rijden, en deelauto’s als alternatieven’. Dave heeft zelf geen auto en is ook van mening dat dat in de binnenstad minder gebruikelijk wordt. Ook stuit de kosten van de parkeergarage hem tegen de borst. ‘Spendeer dit geld aan onderzoek naar deelauto’s, en dan houd je nog heel veel over’.  Verder is hij bang dat de verbouwing voor schade bij de oude panden kan zorgen.

Plannen

Alleen vergunninghouders uit de Hemonybuurt, Willibrordusbuurt, Sarphatiparkbuurt en de Van der Helstpleinbuurt zullen toegang tot de Willibrordusgarage krijgen. Hiervoor hoeven zij geen extra kosten te betalen. Verder zullen de monumentale bomen en het ondergrondse waterbassin niet weggehaald worden. Een definitieve start en einddatum laat voor nu nog op zich wachten. De gemeente gaat in gesprek met projectontwikkelaars als de coalitievorming rond is.

(Definitieve schetsonderwerpen nieuw Willibrordusplein. Bron: presentatie www.Amsterdam.nl 3 Juli 2018)

Kijk hieronder de bijbehorende interviews van Kevin Teitsma

Over de auteur

Rob Bosman

Rob Bosman (25) is journalist bij Mokum52. Met een grote interesse in gedrag en conflict brengt hij het liefst alle kanten van een verhaal in kaart. Graag wil hij "voice of the voiceless" zijn, of op z'n Mokums; "Zelfs klootzakken verdienen een stem". Als Ouderkerker voelt hij zich toch sterk verbonden met Amsterdam. Als vaste klant van de Melkweg en Paradiso en gepassioneerd Ajacied, kan dat ook niet anders. Nieuwstips: graag mailen naar Rob.bosman@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.