‘Ik vertel over de andere kant van het leven op straat.’

‘Ik vertel over de andere kant van het leven op straat.’

Interview met Sonja Groot Obbink. Zij geeft tours aan groepen over verslaving en dakloosheid. Aanstaande donderdag, tijdens de Nacht van de Vrijwilliger, kan een vrijwilliger of geïnteresseerde meelopen met zo’n rondleiding om te ervaren hoe dat gaat, overleven op straat.

Wat voor tours geeft u?

 • Zelf ben ik vijfentwintig jaar verslaafd geweest, twintig jaar dak- en thuisloos. Wij geven tours over onszelf, hoe we geleefd en overleefd hebben in het Zeedijk Redlight District.

Aan wat voor groepen geeft u die tours?

 • Scholieren, gemeentepersoneel, klinieken, sociaal werkers, medewerkers van organisaties. En juist niet aan toeristen.

Wat is het doel van de tours?

 • Het overkomt je, het leven op straat. Mensen hebben een beeld van dit leven. Ik wil mensen de andere kant laten zien van het wereldje. Hoe ik het ervaren heb.

Hoe lang duurt een tour gemiddeld?

 • Anderhalf uur, maar bij mij vaak twee uur. Omdat ik het zo graag uitleg.

Wat voor reacties krijgt u van de deelnemers?

 • In het begin houden ze vaak een beetje afstand. Ik ben natuurlijk ook prostituee geweest. Dan denken ze toch, plat gezegd: ‘daar staat een ex-hoer’. Maar aan het einde van de tour geven ze allemaal een knuffel en begrijpen ze vaak de andere kant van het verhaal.

Doen jullie het vrijwillig of betaald?

 • We zijn een corporatie geworden. Echt officieel bij de Kamer van Koophandel. Amsterdam Underground. Zo verdienen we er ook wat mee.

Vallen jullie onder de Regenboog Groep?

 • Nee, maar ze hebben ons op weg geholpen en ze helpen vaak bij papierwerk. Daar zijn we niet zo goed in.

Wat gebeurt er donderdag tijdens de Nacht van de Vrijwilliger?

 • Ja, dat is ook leuk. Vrijwilligers kunnen meelopen met een tour om te kijken hoe het gaat.

Is het centrale thema altijd dakloosheid en verslaving?

 • Ja, de hele problematiek daaromheen. En vooral hoe het is om op straat te overleven.

Is het lastig om erover te praten, is er risico op terugval?

 • Ja, er waren mensen die we hadden ingewerkt. En die wilden beginnen, maar die kregen inderdaad een terugval. Omdat hier natuurlijk alles is gebeurd. Dat blijft toch altijd lastig. Het is ook hoe je ermee omgaat. Voor mij is dit een manier om die tijd juist te verwerken.

Hoe is het om nu een eigen woning te hebben?

 • Mensen denken vaak dat je er dan bent, maar dan begint het pas. Mijn post openmaken bijvoorbeeld, is voor mij nog steeds een probleem. Ik denk altijd dat er rekeningen of politieberichten in staan. Altijd slecht nieuws. Die oude angst is nog niet weg.

Is Amsterdam uniek in deze tours?

 • In Utrecht waren ze nog iets eerder. Utrecht Underground. Toen zijn we om de tafel gaan zitten en dachten we dat willen wij hier ook, zo zijn we erin gerold. Dat doen we nu vijf jaar, met veel plezier.

Wat voor een groep begeleid je straks?

 • Een groep van twintig scholieren en twee leraren. Dat is altijd leuk. Kinderen willen alles weten, die stellen goeie vragen.

Interview Vincent Hendriks, woensdag 20 april, Zeedijk Redlight District.

Over de auteur

Vincent Hendriks

Vincent Hendriks (39) is aspirant journalist, verbonden aan School voor Journalistiek Utrecht. Hij schrijft nieuwsverhalen voor platform Mokum 52. Op zijn negentiende reisde hij een winter met de Transsiberië-express tot in Vladivostok. Zijn vader was ijscoman. Hij houdt van groene projecten, sport en cultuur. En van het vertellen van verhalen van interessante personen, van dichtbij tot aan de andere kant van de wereld.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.