Amstelpark viert 50-jarig bestaan met jubileumjaar

Amstelpark viert 50-jarig bestaan met jubileumjaar

Bezoekers bij de aftrap van de 'shadow floriade'. Foto: Daphne Kooy

Dit jaar bestaat het Amstelpark vijftig jaar. Dit wil de vereniging Vrienden van het Amstelpark vieren met een feestseizoen vol activiteiten. Het seizoen start op 22 april, Earth Day, met de Shadow Floriade. Nicole Nuijens, bestuurslid bij de vereniging, heeft al drie jaar een ijswinkeltje in het park en geeft veel om haar werkomgeving.

Wat doet de vereniging Vrienden van het Amstelpark precies?
“We proberen de belangen van het park te behartigen en zijn de gesprekspartner van het stadsdeel. Wij zijn het communicatieorgaan voor alle verschillende partijen in het park en de voelsprieten van de gemeente. De communicatie verloopt alleen niet zo goed, want de poppetjes bij de gemeente wisselen continu van plek en sommige organisaties laten niks van zich horen en gaan gewoon hun gang. Toch blijft het onze taak om aan hun staart te trekken.”

Wat betekent het Amstelpark voor de buurtbewoners?
“Het is eigenlijk een heel gek park. Het heeft vooral een buurtfunctie door de weeks.
De Europaboulevard is meer een grens, doordat mensen niet zo snel die vier wegen willen oversteken. Ze gaan dan liever in de wijk zoals in het Gijsbrechts van Aemstelpark wandelen. Wij willen juist dat de verbinding met de wijk sterker gaat worden en heten iedereen welkom! We hopen dat ze het park beter weten te vinden. Een klein (noordelijk) deel van het park wordt met name bezocht. We nodigen echter iedereen uit om ook eens even te kijken in het deel buiten de ring van Amsterdam.”

Hoe willen jullie de delen die nu minder bezocht worden, bekend maken bij de Amsterdammers?
“We doen dat elk jaar door een parkfeest te organiseren. Op zes verschillende locaties in het park is er dan de hele dag een programma gevuld met partijen, organisaties en vrijwilligers die allemaal actief zijn in de buurt. Zo geven wij hun een podium en zorgen we ervoor dat bezoekers langs stukken moeten wandelen waar zij normaal nooit komen om die feesten te bereiken.”

Op de website van uw vereniging staat dat vandaag het jubileum wordt gevierd met de kick-off van Shadow Floriade, die parallel loopt aan de Floriade in Almere. De Floriade van dit jaar is de laatste tijd nogal negatief in het nieuws gekomen door hun financiële problemen en het feit dat het nog niet helemaal af is. Wil de vereniging het jubileum van het Amstelpark wel koppelen aan de slechte naam van de Floriade?
“Ik had het hier toevallig laatst met twee buurtbewoners over. Tijdens de Floriade in Amsterdam in 1987 was er ook veel controversie over de enorme bedragen die in het evenement zaten. Maar ik denk niet dat het weggegooid geld is geweest. Vaak zie je dat hele projecten uit de grond worden gestampt en er vervolgens nooit meer naar wordt om gekeken. Maar hier is dat aangelegde gebied uitgegroeid tot een mooi en duurzaam stadspark. Nu zijn het wel andere tijden en worden er misschien té grote dingen gebouwd, willen mensen té veel en wordt er vervolgens té veel geld ingestoken. Dat maakt het wel lastig, maar er kan dus uiteindelijk ook nog iets moois uitkomen en daar is Amstelpark een goed voorbeeld van.”

Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het Amstelpark deze afgelopen 50 jaar?
“De Floriade was wel echt een hoogtepunt denk ik, want mensen die dat hebben meegemaakt kunnen zich het zó goed herinneren en vonden dat ook zó bijzonder voor die tijd. Voor mij was Covid-19 wel echt een dieptepunt. Aan de ene kant werd het park veel meer gebruikt en ontdekt door nieuwe mensen, aan de andere kant viel het groenonderhoud helemaal weg omdat alle jongens die die daarvoor zorgden, massaal op de vuilnisafdeling werden gezet. Al die mensen ruimden hun troep namelijk niet op. Wat ben je nou voor een Amsterdammer? Je kan het ook op je fiets hier naartoe krijgen en dan kan je het ook weer op je fiets mee terug nemen. Inmiddels is het al minder druk, waardoor het onderhoud van het park weer op peil is, maar afval is een probleem van alle tijden.”

Wat doen jullie allemaal om het jubileum te vieren?
“Op Earth Day, 22 april, starten alle kunst exposities. Dan starten we echt op 15 mei met de officiële viering door middel van een ceremonie, de lancering van een historische audiotour en we schenken een boom aan het park. Ook is er nog een heel muziekprogramma in het paviljoen. Dat is het kleine feestdagje, daarna hebben we het “seizoen” met allemaal kleine activiteiten zoals yoga, muzieksessies, voorleesochtenden voor kinderen etc. We sluiten af met de grandfinale op 4 september. Dit is een heel groot parkfeest waar iedereen die iets bijdraagt aan het park op het gebied van kunst, groen, muziek, sport, vrijwilligerswerk, een podium krijgt en een activiteit organiseert.”

Wat maakt het Amstelpark anders dan andere parken in Amsterdam?
“Ten eerste heeft het een hele andere geschiedenis doordat het vijftig jaar geleden is ontstaan door de Floriade, destijds een ongekend spektakel. Nu zijn er het hele jaar door veel evenementen, maar in die tijd had je dat niet, waardoor het voor die mensen toen heel bijzonder was. Ook hebben ze die pracht van toen behouden na de Floriade door er een mooi stadspark van te maken. Ten tweede heeft het park zo veel aspecten die andere parken niet hebben, zoals de vele recreatiemogelijkheden, kunst en exposities binnen en buiten en ook veel bedreigde flora en fauna. Al deze elementen bij elkaar maakt deze plek zo bijzonder.”

Tekst: Floor Ficq

Video: Daphne Kooy

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *