Expositie in De Hallen nodigt uit tot nadenken over vrede

Expositie in De Hallen nodigt uit tot nadenken over vrede

Foto: Floor Ficq

Vanaf 6 april tot 15 mei is de expositie ‘Pieces for Peace’ te zien in de passage in De Hallen. Deze expositie is gemaakt door vier internationale kunstenaars die samen hun visie op vrede, in kunst hebben uitgebeeld. Een van deze kunstenaars is Letlandse Santa Simule.

 

“Ik zou niet zeggen dat ik een artiest ben, maar eerder een creatief persoon met veel verschillende interesses. Op dit moment studeer ik kunsttherapie en daarmee probeer ik mensen mee te helen in het creatieve proces”, verteld Simule in de Hannie Dankbaarpassage in De Hallen waar de expositie met onder andere haar kunstwerken hangen.

De expositie heet “pieces for peace” Stukjes voor Vrede. Het is een groepsexpositie waar vier artiesten bij elkaar zijn gekomen en samen deze kunstwerken hebben gemaakt voor De Hallen. Ze zijn allemaal lid van Makers Unite, een kunstorganisatie in De Hallen, die hen heeft samengebracht. “Wij zijn allemaal immigranten die hier in Nederland zijn gekomen om nieuwe dingen te ontdekken en nieuwe ervaringen mee te maken. We hadden geen richtlijnen voor de expositie, we wilden iets maken wat ons allemaal verbindt. We hebben namelijk allemaal dezelfde droom voor de toekomst en de aarde, die droom is harmonie en vrede voor iedereen. We hebben onze kunstwerken vanuit dat idee gemaakt en met elkaar gecombineerd. Die van mij hangen aan het einde van de expositie.” Ze wijst trots in de richting van haar felgekleurde kunstwerken. Als we bij haar kunstwerken staan, stopt ze even met praten om er in stilte naar te kijken. “Ik heb ze al een tijdje niet gezien en ik mis ze wel.”

Ze stopt weer even en stapt naar achter om er een totaal plaatje van te krijgen. “Ik heb ze gemaakt met de Dotpainting technique. Die techniek komt oorspronkelijk van de Aboriginals. Het is een eeuwenoude techniek, maar ik heb het wat gemoderniseerd. Het is een hele vredige en rustgevende techniek die iedereen kan doen. Ik hoor mensen altijd zeggen “Ik ben geen kunstenaar, het is niks voor mij”, maar wij zijn allemaal kunstenaars en we zijn allemaal creatief. Iedereen kan kunst maken om tot rust en in balans te komen en je eigen emoties beter te leren kennen. Dit is heel belangrijk, want we hebben meer authentieke mensen nodig in de wereld en dit word je als je jezelf herkent.” Deze manier van jezelf ontdekken gebruikt zij ook nog steeds. Als ze voor een lastige keuze staat, gaat ze tekenen en luistert ze naar de sensaties in haar lichaam. Dit helpt haar om de juiste keuze te maken.

Op de vraag welk kunstwerk naast haar eigen haar favoriet is, moet ze nerveus lachen. “Ze zijn allemaal mijn favoriet. Het is misschien niet het antwoord wat de mensen willen horen, maar ik hou echt van ze allemaal.”

“Ik ben naar Amsterdam gekomen om iets nieuws te ervaren. Ik had veel vrijheid, ik was aan geen enkele plek verbonden en ik was heel benieuwd naar het leven in Amsterdam. Ik zit hier nu een paar jaar en ik hou heel erg van het leven hier. Ik zit helemaal op mijn plek in Amsterdam”, vertelt ze vrolijk.

Op de vraag over hoe de expositie gerelateerd is aan de huidige situatie met de verschillende oorlogen in de wereld, verandert haar gezicht gelijk naar een serieuze blik en denkt ze even goed na over haar antwoord. “Iedereen wil natuurlijk vrede in de wereld en dat is ook de boodschap die wij over willen brengen, want iedereen is onderdeel van deze wereld. Het is niet alleen dat land of dat deel van de wereld wat nu een oorlog heeft. Wij hebben er ook mee te maken, want we leven hier allemaal. Boos zijn omdat oorlog oneerlijk is, heeft geen zin, het gaat niemand helpen. De wereld is ook een combinatie van verschillende energieën, dus als iedereen boos of gefrustreerd is dan is die negatieve energie overal.” Langzaam komt de glimlach op haar gezicht terug als ze over haar hoop op een toekomst met vrede praat. “Dus door ervoor te zorgen dat je jezelf kent en ook zelf in balans bent, zorg je er ook voor dat je die energie om je heen verspreidt en wordt het hopelijk een betere wereld. Het is een grote droom, maar ik geloof dat het mogelijk is.”

Bekijk hieronder de video-reportage van Daphne Kooy

Over de auteur

Daphne Kooy

Daphne Kooy (17) groeide op onder de rook van Amsterdam. Als eerstejaars studente aan de school voor journalistiek houdt ze zich bezig met het vertellen van de diverse verhalen die de stad te bieden heeft.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.