Amsterdam (her-)ontdekken tijdens 24H Centrum

Amsterdam (her-)ontdekken tijdens 24H Centrum

Stadscentrum van Amsterdam, geografisch gezien

Aanstaande zaterdag (14 mei) vindt 24H Centrum plaats. Tijdens dit project kunnen ‘echte Amsterdammers’ de hoofdstad herontdekken en deelnemen aan verschillende activiteiten. In totaal staan er 53 evenementen gepland, sommige met meerdere rondes op dezelfde dag.

24H Centrum is onderdeel van het grotere Amsterdamse programma ‘24H: Ontdek je stad’. In 2018 en 2019 was er de mogelijkheid om in de andere stadsdelen op pad te gaan; het centrum kwam in 2013 voor het laatst aan bod. ‘De activiteiten zijn voor de bewoners uit Amsterdam. Zowel voor de bewoners uit het centrum om hun eigen stadsdeel te herontdekken als voor bewoners van andere stadsdelen, die kunnen zien wat er allemaal te doen is’, aldus Carina Noordervliet.

Noordervliet is sinds april dit jaar ‘Corporate Communication Coördinator’ bij Amsterdam & Partners, de organisatie die de dag organiseert. Deze organisatie heeft zelf contact gezocht met verschillende gelegenheden, van musea en kerken tot horeca, om hen uit te nodigen voor het programma. Op de website van iAmsterdam staan alle evenementen van de dag: de Morning Run van het Patta Running Team vormt om 6:00 ’s ochtends het denkbeeldige startsignaal.

Naast een algemeen overzicht van alle mogelijke activiteiten, biedt de officiële website ook verschillende routes aan. Voor de speciale ‘Kids route’ wordt het Koninklijk Paleis op de Dam omgetoverd tot ‘Voorleespaleis voor prinsessen & prinsen’. Ook kunnen kinderen meedoen aan de Silent Disco voor de net gerenoveerde Kalvertoren of in de Chinese Wijk de verjaardag van Boeddha vieren, die toevallig ook op 14 mei valt. Andere routes zijn de ‘Sportieve route’, ‘Eten en drinken route’ en de ‘Uit je dak route’. Voor deze laatste route blijven onder andere de deuren van nachtclub Lovelee tot 5:00 ’s nachts open.

Sommige activiteiten vereisen een aanmelding, bij andere kan je vrij binnenlopen. Volgens Noordervliet zijn enkel de activiteiten met een aanmeldingsplicht inzichtelijk voor het aantal bezoekers: ‘Voor maar 20 van de 53 activiteiten moest je je aanmelden. Van deze twintig zat vooral de yogales op het dak van de Bijenkorf erg snel vol, maar hiervoor waren ook maar 15 plekken.’ Al met al verwacht de organisatie over de hele dag rond de 8.000 tot 10.000 bezoekers te wekken. Deze schatting is gebaseerd op voorgaande edities.

‘Niet alle bedrijven en gelegenheden hebben een duwtje in de rug nodig, dat is niet waarvoor ze deelnemen. Ze doen mee om in dit geval het Centrum een dagdeel in het zonnetje te zetten.’ In de lijst met activiteiten staan zowel bekende als onbekende locaties. Hierover zegt Noordervliet dat het doel was om een zo divers mogelijk aanbod te geven: ‘Bij bekende locaties worden vooral unieke activiteiten georganiseerd, die normaal gesproken niet mogelijk zijn. Zoals een kijkje achter de schermen of een speciale workshop. Zo maken ook de bekendere locaties het aantrekkelijker voor bewoners om een keer een bezoek te brengen.’

Het Internationaal Theater Amsterdam, gelegen aan het Leidseplein, is een bekende locatie die aan 24H Centrum meedoet. Meike van der Ploeg ging bij het theater langs om te vragen hoe de dag hier morgen vormgegeven wordt. (Video: Meike van der Ploeg)

Het volledige programma voor deze editie van 24H Amsterdam, inclusief verschillende routes, is hier te vinden.

Over de auteur

Lauren Kooyman

Lauren Kooyman (19) is van kleins af aan altijd al bezig geweest met taal. Met een moeder als Nederlands docente en een grote passie voor zingen en acteren, haalde ze als kind de spelfouten uit het musicalscript. Met een jaartje Sociologie op zak, hoopt ze vooral maatschappelijke verhalen te vertellen, afgewisseld door een luchtig item. Ze hoopt dat haar stukken even luid spreken als dat zij te horen is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.