Vaarvignetten voor de pleziervaart, hoe kijken Amsterdammers hier tegenaan?

Vaarvignetten voor de pleziervaart, hoe kijken Amsterdammers hier tegenaan?

Voor het eerst zijn er vignetten voor de pleziervaart in Amsterdam. De bewoners van de hoofdstad hebben een verdeelde mening van dit nieuw geïntroduceerde systeem.

In 2021 had de gemeente Amsterdam het vignetten systeem willen gebruiken, maar werd toen vanwege veel weerstand met een jaar uitgesteld. Sinds januari moet elke boot die door Amsterdam vaart een vignet hebben. De gemeente heeft het plan geïntroduceerd om de pleziervaart beter te handhaven. In ieder vignet zit een chip waarmee de gemeente de drukte op het water kan registreren. “Als we zien dat het op een bepaalde plek druk is op het water, kunnen we maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat er weer een vlottere doorvaart is.” zegt Eric de Graaff van de waterpolitie Amsterdam, die mede in heeft gestemd met het vignetten systeem. “Met de chip in vignetten kunnen we boten registreren en terugvinden, dus het is bijvoorbeeld handig om gestolen boten terug te vinden.”

Rust op het water

Bewoners van woonboten juichen het vignetten systeem toe. “In de zomermaanden kan het hier behoorlijk druk zijn op het water. Ik snap dat mensen lekker willen genieten met mooi weer door te varen, maar het geluid van harde muziek op boten, golfslagen en dronken mensen achter het roer gaat op z’n tijd irriteren.” verteld Ellen de Groot, ook namens buren, die in een woonboot aan de Amsteldijk woont.

Verschillende vignetten en ontheffing

De gemeente heeft twee vignetten die dienen voor een andere functie. Het BHG (binnenhavengeld)-vignet functioneert voor zowel het varen als aanmeren in de Amsterdamse wateren. De kosten hiervan hangen af van de grootte van een boot en is 1-jarig geldig. Voor alleen varen in Amsterdam is een ander vignet vereist; het doorvaarvignet. Dit bedraagt 40 euro en is 3 jaar geldig. Voor opblaasboten, roeiboten, kano’s en (zeil)boten van een vereniging en onderwijsinstelling is ontheffing en is er geen vignet verplicht.

Over de auteur

victor Verheijen

Victor Verheijen (21) is graag onder de mensen en geïnteresseerd in wat er speelt in de wereld. Met zijn opleiding tot journalist wilt hij erachter komen wat de publieke opinie is van de mensen in Nederland. Van klein lokaal nieuws, tot het zogeheten breaking news duikt hij er bovenop en bespreekt wat er aan de hand is. Bij het nieuwsblad ‘Mokum52’ is hij dan ook de razende reporter en vooral een en al oor naar de geïnterviewde toe. Voor zakelijke info/contact kunt u mailen naar; victor.verheijen@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.