1-blikje-regel zorgt voor ontevredenheid bij winkeliers en feestvierders

1-blikje-regel zorgt voor ontevredenheid bij winkeliers en feestvierders

Voorafgaand aan Koningsdag, had de gemeente de zogeheten ‘1-blikje-regel’ geïntroduceerd. De gemeente kwam met dit idee omdat het zich zorgen maakte om een druk bezochte Koningsdag in de stad. Ook liet de gemeente Amsterdam weten het overmatig alcoholgebruik zoveel mogelijk te willen beperken. “Alleen voor feestvierders die met kratjes over bier lopen, riskeren een boete”. 

In het centrum mag je er maar 1 alcoholconsumptie bij je hebben. Ook mogen winkels slechts 1 blikje of flesje per persoon verkopen, dus geen sixpacks. “Bizar. Dit is het eerste grote moment voor ons om met ze alle een groot feest te vieren in de stad waarbij we lekker kunnen feesten na twee jaar corona en nu wil de gemeente ons de biertjes afpakken. Ik kan er met m’n kop niet bij”, zegt Timo die met z’n vrienden de stad is ingedoken om de verjaardag van onze koning te vieren. “Ik snap dat de gemeente geen zin heeft in grote drukte, maar er hadden andere beslissingen kunnen komen om de rust te beperken in de stad”, aldus Timo die met zijn achternaam anoniem wilt blijven.

Wie nog meer balen van de maatregel, zijn de eigenaren van kleine winkels in het centrum van de stad. Die hoopten te profiteren van een goeie omzet met het verkoop van alcoholische dranken aan feestvierders. Zo ook winkeleigenaar Adil van een kleine supermarkt aan de Damstraat . “Op feestdagen als Koningsdag komen er veel klanten even naar binnen en buiten hoppen om snel wat biertjes te halen. Dat kan natuurlijk niet als er gehandhaafd gaat worden op wie er met meer dan 1 biertje in de hand mijn winkel uit loopt.”

Geen strenge controles

De politie Amsterdam liet al weten in een statement dat er niet al te streng wordt gecontroleerd op wie er meerdere drankjes bij zich heeft op Koningsdag. ‘Zolang je niet met twee kratten bier over straat loopt is de kans klein dat je aangesproken wordt.’ meld politiekorps Basisteam Centrum-Amstel op haar twitteraccount.

Over de auteur

victor Verheijen

Victor Verheijen (21) is graag onder de mensen en geïnteresseerd in wat er speelt in de wereld. Met zijn opleiding tot journalist wilt hij erachter komen wat de publieke opinie is van de mensen in Nederland. Van klein lokaal nieuws, tot het zogeheten breaking news duikt hij er bovenop en bespreekt wat er aan de hand is. Bij het nieuwsblad ‘Mokum52’ is hij dan ook de razende reporter en vooral een en al oor naar de geïnterviewde toe. Voor zakelijke info/contact kunt u mailen naar; victor.verheijen@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.