De Rollende keukens terug met verandering?

De Rollende keukens terug met verandering?

Foto ter illustratie; Vleeskraam

Het grootste openluchtrestaurant van Europa is na twee jaar weer aanwezig in het Westerpark, De Rollende Keukens. Het evenement viert dit jaar zijn viertiende editie met meer dan 100 keukens en dit brengt de benodigde veranderingen met zich mee.

Elk voorjaar keert het evenement terug naar het Amsterdamse Westergasfabriekterrein, met dit jaar meer dan 100 hand geselecteerde keukens waarvan 80 foodtrucks. Dit allemaal wordt gehouden op het manifestatieterrein, oftewel het grote groene grasveld. Het evenement is dit jaar geopend vanaf 25 mei tot en met 29 mei.

Verandering

In 2019 was de laatste keer dat De Rollende Keukens aanwezig was op het manifestatieterrein, in verband met de coronapandemie en de strenge coronamaatregelen kon het evenement afgelopen jaren niet doorgaan. Na twee jaar is het festival weer geopend en heeft de organisatie aanpassingen gedaan. Volgens de organisatoren moet het festival toegankelijk blijven voor iedereen en er blijft daarom nog steeds gratis entree. Hoewel er niet aan ticketverkoop wordt gedaan, kan je wel bij de ingang gefouilleerd worden op bijvoorbeeld drank. Vanaf dit jaar geldt er een drankverbod, volgens De Rollende Keukens is dit nodig, omdat het onderdeel is van het verdienmodel. Op die manier kan het evenement gratis en toegankelijk blijven voor iedereen. Bovendien blijft er dan minder afval rondslingeren, dit was voorgaande jaren een probleem.

Naast het nieuwe drankverbod, is het terrein dit jaar omringt met hekken en dit was voorgaande jaren nog niet aanwezig. Hierdoor is er maar één in- en uitgang beschikbaar, dit maakt het festival makkelijker te handhaven. Bezoekers Loes en Thierry Groos uit Lelystad: ”wij zijn hier voor de vierde keer, maar er is ons niet echt iets nieuws opgevallen. We zagen pas laat dat er sinds dit jaar hekken om het terrein staan. Wel zien we dat er veel gevarieerd eten bij is gekomen, zowel vlees als vegetarisch eten”, aldus Loes en Thierry Groos. Al jaren verzetten De Vrienden van het Westerpark, een groep die zich bezig houdt met het welzijn van het Westerpark, zich tegen ‘omhekking’ bij evenementen. ”Wij vinden het lelijk en ongastvrij, en nu verleent het stadsdeel daar een vergunning voor, nota bene om de drankomzet te verhogen”, aldus De vrienden van het Westerpark.

Prijzen

Door de algemene prijsstijging in Nederland zijn het inkopen van producten duurder geworden en betekend dat de prijzen op De Rollende Keukens ook omhoog zijn gegaan. ”Onze poffertjes willen wij altijd rond de prijs van 3,50 hebben, we moeten deze nu voor 5 euro verkopen” vertelt Ruben de Hond, eigenaar van Pofferdory. De hond staat voor de achtste keer samen met zijn vrouw op De Rollende keukens, ”het festival moet aantrekkelijk blijven voor kinderen, gezinnen, vriendengroepen enz. En door de prijsstijgingen kunnen sommige mensen niet meer op en top genieten, dat zou doodzone zijn”, aldus De Hond. Leanne Evertsen van Organic Flexitaria Foodtruck, heeft hier een andere mening over; ”ik merk weinig van de prijsstijgingen als het om de bezoekers gaat, het is drukker dan voorheen.” Flexitaria verkoopt broodjes pulled-pork tot aan vegetarische hapjes. ”Er is verandering, maar er is niet heel veel van te merken. Onze prijzen zijn iets hoger, maar niet veel”, aldus Evertsen. Er wordt aangegeven dat het hele festival pin-only is, toch zijn er een aantal foodtrucks waarbij je nog altijd met contant kan betalen.

Volgens veel bezoekers en kraameigenaren is de sfeer weer vanouds en is er niks te merken aan de coronapandemie. Kinderen springen in de rondte en spelen met bubbelblazen, groepenvrienden genieten in de zon met een pils en de koppels zijn niet van elkaar af te slaan. Al hoewel er wat aanpassingen zijn gedaan en de prijzen iets omhoog zijn gegaan, zijn de bezoekers niet weg te slepen.

Over de auteur

Julia de Zwart

Julia Esmee Francisca de Zwart (21) is een studente aan de Hogeschool Journalistiek in Utrecht. Ze houdt ervan om onderwerpen aan te kaarten waar een taboe opligt. Werkt graag in teamverband en maakt haar handen graag vuil om de echte waarheid boven te halen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.