Lentekriebels bij jonge leeftijd

Lentekriebels bij jonge leeftijd

De week van de Lentekriebels vindt plaats is de eerste week van de lente. In deze week wordt er speciaal aandacht gegeven aan seksuele voorlichting op scholen. Zo heeft Seksuele Vorming Rutgers een lessenpakket gemaakt voor speciaal- en basisonderwijs om de docenten op zo’n gemakkelijk manier deze lessen te kunnen aanbieden. Dit hebben zij gedaan in samenwerking met de GGD.

Geen bloemetjes en bijtjes
De thema’s die behandeld worden zijn niet alleen de bloemetjes en bijtjes gesprekken. Zo is dit jaar het thema ‘Je lijf is van jou’, elke dag in deze week wordt er lesgegeven over seksuele vorming. Met het jaarthema zijn de lessen gericht op het bespreekbaar maken van seksueel over scheidend gedrag en consent geven. “Dit doen wij op verschillende niveaus, zo is behandelen wij consent rond om alleen een kusje van je oma tot een beetje verder”. Daan van Engelen, Programmamedewerker Seksuele Vorming Rutgers.

De helft van alle Nederlandse basisscholen doen hieraan mee. “Het is heel belangrijk om kinderen van jongs af aan over dit thema te leren” aldus van Engelen. Hij is van mening dat; als kinderen vroeg weten wat grensoverschrijdend gedrag is en hoe ze toestemming kunnen geven ervoor zorgt dat ze later de juiste keuzes kunnen maken. Docent Joël de Bruijn van de basisschool St. Antonius is het met hem eens. “Vele mensen denken in eerste instantie dat deze kinderen te jong zijn om over seks te praten, dat is niet zo” de Bruijn. “Het is dan al helemaal niet zo dat wij de kinderen een dildo in de hand duwen”.

De feeling
De reacties van de kinderen zijn verschillend. Dit merkt de Bruijn die lesgeeft in groep 6 maar al te goed in zijn klas. “In eerste instantie wordt er een beetje gegiecheld en gegrapt, je ziet tijdens deze lessen heel duidelijk de ontwikkeling verschillen tussen de leerlingen.” De Bruin. Zo benoemt hij dat de ene leerling seks nog vies vindt en de ander al iets meer doorheeft wat seks inhoudt en wat erbij komt kijken. “Sommige kinderen hebben al door hun ouder of verzorgen zulke gesprekken gehad maar niet allemaal, daarom is het belangrijk dat scholen hieraan meedoen” de Bruijn.

Het lessenpakket heeft afwisselende methodes. Zo zijn er lessen met stellingen, groepsopdrachten maar je kan ook naar een theatervoorstelling of knutselen. “De reden voor zo’n week is om extra aandacht te geven en dan voornamelijk voor docenten” van Engelen. Met de gedachten om één week ondersteuning te bieden met het pakket is de hoop van Seksuele Vorming Rutgers dat docenten de lessen en de voorlichting het hele jaar doorvoeren. “Met zo’n week hopen wij dat de docenten de feeling krijgen hoe het moet” aldus van Engelen.

Video: Lauren Kooyman

Over de auteur

Mathies Florentinus

Mathies Florentinus (1999), geboren en getogen Amsterdammer. Hij houd zich graag bezig met maatschappelijke onderwerper. Als all rounder zoekt hij de uitdaging in om diverse verhalen vast te leggen. Zijn hart gaat sneller kloppen voor video en audio.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *