‘Als de verkoop van wiet aan toeristen verboden wordt, dan gaan we gewoon weer terug naar twintig jaar geleden, zo niet verder’

‘Als de verkoop van wiet aan toeristen verboden wordt, dan gaan we gewoon weer terug naar twintig jaar geleden, zo niet verder’

Halsema komt met een plan om coffeeshops in Amsterdam te verbieden wiet te verkopen aan toeristen. Eric Been, general manager van onder andere coffeeshop De Tweede Kamer en Coffeeshop Amsterdam geeft zijn mening over dit plan.

‘In een ver verleden werd er altijd wiet verhandeld op straat, tegenwoordig hebben ze dat onder gebracht in coffeeshops. De wietverkoop in een coffeeshop gebeurt veilig, het wordt gecontroleerd en je weet wat je krijgt. Daarnaast kunnen toeristen in de meeste coffeeshops de wiet nuttigen, dus die zitten in een veilige omgeving. Als er wat gebeurt dan kunnen we zijn gelijk ondersteunen en kalmeren. Soms raken mensen erg in paniek, zeker als het hun eerste keer is. Het wordt dus echt wel goed gereguleerd.

Kijk we hebben momenten dat je de coffeeshops alleen maar toelaatbaar maakt voor de ingezetene en dan gaat alles wat zich binnen afspeelt, zich verplaatsen naar buiten. En dan krijg je dan juist waar we van af willen, al die straatdealertjes. Maar dan wordt er van de kant van de gemeente geroepen, ‘’volgens ons valt dat allemaal wel mee en we gaan er bovenop zitten’’. Maar ja ze komen nu al mankracht tekort dus laat staan als uit allerlei hoeken al die gastjes weer naar boven springen. Ik weet niet of je zelf wel is op de wallen loopt maar zeker ‘s avonds, je kan geen hoek om of het is van ‘’hey psstt wil je wat kopen’’. Op momenten dat dat soort mensen spullen aan toeristen gaan verkopen dan krijg je een probleem.

Je hebt nu echt een scheiding van markten, harddrugs en softdrugs, maar zij zien dat niet zo. Bij hen kan je wiet kopen maar ook xtc of heroïne en dan moet je altijd nog maar afwachten wat je krijgt. Zo zijn er altijd een paar toeristen die dan slachtoffer worden van dat soort jochies. Daarnaast zullen Nederlandse mensen wiet kopen en doorverkopen aan toeristen. Zij zijn natuurlijk niet gek, die kopen even een zakkie voor tien euro en verkopen het zo door voor twintig euro.

Halsema heeft volgens mij twee punten in haar hoofd. Ze wil al die coffeeshops terughalen naar een behapbaar aantal, en daarna de volgende stap is die drugs te gaan reguleren. Er zijn al een paar plaatsen waar het reguleren van softdrugs is geprobeerd. Uit mijn hoofd is het in Maastricht wel een succes geworden, maar de omliggende gemeenten zijn er op een gegeven moment mee gestopt het te controleren omdat het gewoon niet haalbaar was. Uit elke hoek kwamen die jochies op hun scootertjes. Dat is gewoon een situatie die je niet wil, mensen uit de buurt zitten daar ook niet op te wachten denk ik.

En wij als coffeeshop zijn dan natuurlijk weer verantwoordelijk voor de overlast, wij zijn enigszins verplicht de straten veilig te houden en schoon te vegen. Naast deze extra druk die dan op ons wordt gelegd, zullen we natuurlijk ook omzetverlies leiden. En de gemeente gaat er altijd vanuit dat iedereen het alleen maar doet voor het geld. Maar er zijn genoeg mensen die het doen uit liefde voor het vak. De passie voor het product wordt jammer genoeg vaak uit het oog verloren.

Als de verkoop van wiet aan toeristen verboden wordt, dan gaan we gewoon weer terug naar twintig jaar geleden, zo niet verder. Volgens mij zit Amsterdam daar helemaal niet op te wachten. Weet je er wordt constant gezegd, ‘’ongeveer 30 procent komt naar Amsterdam om te blowen, dat is het enige wat ze doen eigenlijk’’. Volgens mij is dat gewoon totale onzin, het is de hele beleving. Je gaat naar Amsterdam voor de musea, voor de sightseeing van de stad, alle grachten en de rondvaartboot. Maar ja één van de punten op dat lijstje is ook dat je een keer naar de coffeeshop gaat en dat wil je dan wil het liefst begeleid en veilig doen.

Ik vind het ook een illusie om te denken dat als we zeggen dat de ingezetene geen wiet meer mogen kopen, dat de toeristen dan ineens zoiets hebben van nou dan gaan wij niet meer naar Amsterdam. Ik begrijp aan de andere kant natuurlijk dat Amsterdam overcrowded is en dat we omkomen in de toeristen. Maar aan de andere kant denk ik dat Amsterdam daar nu ook op is ingericht.

Wij denken als coffeeshop zijnde dat het een boemerang effect zal creëren, er zal meer overlast komen en er komt een enorme druk te staan op de handhaving. Volgens mij zijn ze nog niet helemaal om voor dit plan in de gemeenteraad. Maar dat er wat gaat gebeuren is zeker. We weten nog niet welke regels er precies komen maar wij hopen in ieder geval niet die met het ingezetene criteria, want wij denken niet dat dat de oplossing is. Wij zijn dan echt bang dat het binnen één a twee maanden chaos wordt op straat. Uiteindelijk kunnen we er weinig aan veranderen, als dat het is dan gaat dat het worden. Maar ik houd mij hart vast.

Over de auteur

Boris Dam

Boris Dam, geboren en opgegroeid in het diverse Amsterdam-oost, vertelt graag wat er allemaal speelt in heel Amsterdam. Door zijn brede interesse in mensen en vooral hun verhalen zal hij streven naar verhalen in het juiste perspectief te plaatsen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.