Amsterdam kondigt offensief tegen imkers aan

Amsterdam kondigt offensief tegen imkers aan

Kast met honingbijen

Gemeente Amsterdam heeft aangekondigd maatregelingen door te gaan voeren, om het aantal honingbijen in de stad terug te dringen. De vele honingbijen vormen volgens de gemeente een gevaar voor de wilde bij. Imker Leo Visser is van mening dat de gemeente de Imkers niet goed begrijpt. ‘Een imker kent zijn omgeving en gaat heel bewust met wilde bijen en honingbijen om’.

‘In het beleid van Amsterdam zit een logica en een onlogica’ aldus Leo Visser. ‘Meer dan de helft van de Nederlandse wilde bijen staat op de rode lijst, en is in gevaar. Het klopt dat de wilde bij op de zelfde bloemen vliegt als de honingbij, al ligt ook dat iets genuanceerder. Iedere bij heeft zijn eigen voorkeur bloemen, maar op sommige bloemen concurreren ze inderdaad. De andere kant is dat een groep imkers heel bewust met zowel hun eigen bij, als de wilde bij omgaat. Ze geven aandacht aan een stuk biodiversiteit waar beide hun plek kunnen vinden’.

‘Imkers stoppen vaak ook niet bij het hebben van een honingkast, ze hebben bijvoorbeeld insectenhotels. Het voelt krom dat juist tegen imkers wordt gezegd “Nu moeten jullie stoppen”. Zonder imkers had de flora er slechter voor gestaan. Ik denk dat imkers en de wilde bij hand in hand kunnen gaan; Imkers zijn de hoeders en beschermers van biodiversiteit’.

‘Een van de ideeën is een vergunningsplicht, maar dit lijkt me oncontroleerbaar. Amsterdam is dol op vergunningen, maar ik denk dat het zinloos is. Ik ben ook van mening dat als er teveel imkers op één gebied zitten dat het zichzelf reguleert, als de omgeving niet genoeg geeft doen je kasten het niet. Ik denk dat de gemeente daar niet voor nodig is. De teruggang van de wilde bijen is ook niet iets van de laatste jaren, toen het imker vak populairder werd. Het is iets wat al jaren speelt, en niet alleen in de steden’.

‘Het lijkt mij goed voor de Nederlandse bijen als de focus van minder bijen, naar meer bloemen gaat. Dat lijkt in de stad weinig toe te voegen, maar sinds enkele jaren zijn onze buitengebieden van weidelandschap naar graslandschap veranderd, en kunnen bijen veel beter in de stad overleven. Met meer bloemen hebben zowel de honingbij, als de wilde bij profijt’.

Kijk hieronder naar de bijbehorende videoreportage van Kevin Teitsma

Over de auteur

Rob Bosman

Rob Bosman (25) is journalist bij Mokum52. Met een grote interesse in gedrag en conflict brengt hij het liefst alle kanten van een verhaal in kaart. Graag wil hij "voice of the voiceless" zijn, of op z'n Mokums; "Zelfs klootzakken verdienen een stem". Als Ouderkerker voelt hij zich toch sterk verbonden met Amsterdam. Als vaste klant van de Melkweg en Paradiso en gepassioneerd Ajacied, kan dat ook niet anders. Nieuwstips: graag mailen naar Rob.bosman@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *