Beurs van Berlage en Allard Pierson openen deuren tijdens 24H Centrum

Beurs van Berlage en Allard Pierson openen deuren tijdens 24H Centrum

Beurs van Berlage. Foto: Teun Kassenaar

De deuren van allerlei activiteiten in stadsdeel Centrum staan open op 24 mei. Dat is namelijk de dag van 24H Centrum. Tijdens deze dag kunnen Amsterdammers maar ook dagjesmensen locaties bezoeken die normaal gesproken niet open zijn voor iedereen, of die ze niet eens kennen. Een van de locaties die meedoet is De Beurs van Berlage. “Wij konden niet achterblijven, we zijn een uniek gebouw in het hartje van Amsterdam.”

Willemijn de Vet, marketingmanager van de Beurs van Berlage, geeft een groepje journalisten een korte rondleiding in aanloop naar 24H Centrum. “De hele middag en avond worden er rondleidingen gegeven door de beurs, waarin je het verhaal van de beurs ontdekt. We laten de verschillende zalen zien, je leert over de geschiedenis van Berlage, de architect. Wat heel markant is aan het gebouw, is dat het niet symmetrisch is, want daar hield Berlage niet van. Bijvoorbeeld een torentje aan de ene kant maar niet andersom. Er is ook een zaal met een zaagtand dak, als wil weten waarom er zo’n dak in zit, dan moet je zeker langskomen.”

Het zal niet stil zijn in de beurs. Tijdens het programma zullen er verschillende optredens zijn waarna de rondleidingen beginnen. “Als je binnenkomt word je verwelkomt met het ‘A-meezing concert van Emma Rekers. Later op de avond vult DJ-duo PEAX de beurs met geluid.”

De Beurs van Berlage is een bekende naam in Amsterdam maar dan vooral als congrescentrum voor zaken mensen. Als ‘gewone’ Amsterdammer is er ook wat te vinden. “Wij organiseren vaker opendagen en dan komen er vaak Amsterdammers binnen die zeggen: ik loop al 20 jaar langs dit gebouw en ik ben nog nooit binnen geweest. Iedereen die de Beurs van Berlage wel eens van binnen wil bekijken nodigen wij van harte uit. We geven vaak concerten, kindervoorstellingen en soms zelfs een musical. De bistro met terras is voor iedereen geopend. En de dag voor 24H Centrum hebben we een vakantiebeurs voor bijzondere bedrijven. Een van de nieuwste aanwinsten is de escape room Sherlocked. Voor alle leeftijden en interesses is er wel wat te vinden.

De Vet vindt de deelname aan 24H erg leuk maar ook belangrijk. “Dit markante gebouw in het centrum van Amsterdam mag niet ontbreken op een moment dat je de stad beter kunt leren kennen. Architect Berlage heeft zich laten inspireren door Palazzo Pubblico in Italië. Het was een beursgebouw, een zakelijk gebouw. Maar Berlage zei dat hij dacht dat het kapitalisme zou vallen en dat de Beurs van Berlage dan een volkspaleis zou worden.

Kijk hier naar een video reportage over de twee deelnemende locaties:

 

Tekst en video door Teun Kassenaar.

Over de auteur

Teun Kassenaar

Teun Kassenaar (25), is journalistiek gaan studeren omdat hij al zijn hele leven geïnteresseerd is in Nederlands nieuws en uit de rest van de wereld. Deze geboren en getogen Amsterdammer is een echte nieuws junk die zelf ook nieuwe verhalen wil brengen. Onderwerpen als politiek, sport (Ajacied) en criminaliteit hebben zijn voornaamste interesse.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *