“Waarom is er zo’n enorme haast om de Marktkantine eruit te werken?”

“Waarom is er zo’n enorme haast om de Marktkantine eruit te werken?”

Clubavond met DJ Joris Voorn

Op maandag 20 juni sluit de Marktkantine definitief haar deuren. Hiervoor in de plaats komt het woonproject Marktkwartier West, waardoor het Marcanti gebouw moet worden gesloopt. Na acht jaar moet de geliefde club dus dicht, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Toen de eigenaren van de Marktkantine het gebouw huurden van de vorige projectontwikkelaar in 2010, was al bekend dat het uiteindelijk tegen de vlakte zou gaan. “We hebben het gebouw kunnen krijgen omdat het tijdelijk was, ook is de gemeente dan soepeler met de vergunningen en de voorwaarden”, vertelt mede-eigenaar van de Marktkantine Eelko Anceaux. Het ging hem er meer om dat de club langer open had moeten blijven, zodat ze op een goede manier nog afscheid konden nemen, wat hen is ontnomen door de coronacrisis. Er zijn meerdere gesprekken geweest tussen de eigenaren van de Marktkantine en de projectontwikkelaars. Over deze gesprekken wil Marktkwartier CV, de samenwerking van VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam Development, geen uitspraken doen. Anceaux daarentegen wel, “Dat waren geen goede gesprekken. Ik vroeg of ze ons een halfjaar extra wilde gunnen en zij wilden daar niet op ingaan. Er is letterlijk gezegd dat dit niks met mij te maken heeft”. Er komen geen verdere gesprekken meer.

De werkzaamheden voor de sloop staan gepland voor eind dit jaar. Het is nog onduidelijk wanneer dat precies zal zijn, doordat het nog niet duidelijk is hoelang de voorgaande procedures duren. Deze procedures zijn ook de reden dat de Marktkantine niet langer open kan blijven “Op 1 juli krijgen we het pand leeg opgeleverd, we beginnen dan meteen met het asbestonderzoek. Dat is best wel ingrijpend, dus gedurende dat onderzoek kan de Marktkantine niet gebruikt worden. Daarna gaan we saneren en daarbij geldt: hoe meer asbest, hoe meer we moeten saneren en dan duurt het ook weer langer”, legt Vincent Westzaan, woordvoerder van Martkwartier CV, uit. Als dit proces klaar is en alle schriftelijke procedures geregeld zijn, kunnen ze gaan beginnen met de verbouwing. Westzaan heeft wel begrip voor de ophef rond de sloop, “Het nachtleven is belangrijk voor Amsterdam, maar dat zijn woningen ook. Kijk maar naar het woningtekort”.

Het Marcanti-gebouw is in 1936 gebouwd als onderdeel van de NV Marcanti en werd gebruikt als een soort kantine voor de marktkoophandelaren van de centrale markthallen. In de jaren 50 werd het omgebouwd tot theater en in de jaren 90 tot discotheek. Na vele namen te hebben gedragen, kreeg het pand een steeds slechtere reputatie en kwam het leeg te staan. Dat de Marktkantine uiteindelijk zo’n groot succes zou worden hadden daardoor niet veel mensen verwacht. Anceaux: “Het is zonde dat zo’n gebouw verdwijnt, zoveel gebouwen zoals dit zijn er niet meer in Amsterdam. Het heeft een lange historie en het is ook een plek geworden waar Amsterdammers graag naartoe gaan.”

Over de auteur

Floor Ficq

Floor Ficq (2003) is een geboren en getogen Amsterdammer. Ze is student aan de Hogeschool voor journalistiek. Fotograferen en schrijven doet ze graag, maar ze is een echte allrounder dus je kan veel verschillende dingen van haar verwachten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.