Deze week worden de jonge mantelzorgers in het zonnetje gezet

Deze week worden de jonge mantelzorgers in het zonnetje gezet

De ijscokar van De Ijsventer

Van 1 tot 7 juni is het de week van de jonge mantelzorgers. Ongeveer een op de vier jongeren in Amsterdam is een jonge mantelzorger. Op het Mercatorplein, wordt er met een actie aandacht gevraagd voor de situatie van deze kinderen.

Als mantelzorger zorg je onbetaald en meestal langdurig voor iemand in je gezin of vriendenkring. De problemen waar deze jongeren tegenaan lopen, blijven vaak onderbelicht. Daarom staat Markant, het centrum voor mantelzorgers in Amsterdam, met hun programma En Nu Jij op het Mercatorplein met hun ijscokar. De medewerkers van Markant zelf en andere organisaties die aan hen verbonden zijn, lopen rond en spreken de buurtbewoners aan. Ze vertellen de bewoners over de situatie van de jonge mantelzorgers en luisteren naar hun verhalen, als zij iemand in hun buurt kennen of zelf een jonge mantelzorger zijn. In dat laatste geval krijgen ze na afloop van dat gesprek niet alleen een ijsje, maar ook een voucher voor een gratis bioscoopmiddag.

“Deze actie gaat echt om die bewustwording zodat scholen, sportclubs, eigenlijk iedereen die met kinderen te maken heeft, weet dat die jonge mantelzorgers er zijn en net even wat meer aandacht nodig hebben dan andere kinderen”, vertelt Esmeralda Deuzeman, coördinator informele respijtzorg bij Markant. Haar functie houdt in dat zij vrijwilligers koppelt aan mantelzorgsituaties, zodat degene die zorg geeft even tijd kan nemen voor zichzelf. De taken die de jonge mantelzorgers in hun huishouden op zich nemen, hebben vaak ook invloed op andere factoren hun leven. “Mantelzorger zijn op een jonge leeftijd heeft vaak invloed op de resultaten die ze behalen op school, want ze runnen naast huiswerk, vrienden en sport een heel huishouden”, vertelt Deuzeman.

Hoeveel jonge mantelzorgers er in Amsterdam zijn, is niet met zekerheid te zeggen. “Veel jongeren in die situatie realiseren zich niet dat zij een mantelzorger zijn. Het voelt als een plicht, iets wat je hoort te doen omdat het iemand is waar je veel om geeft. Met deze actie willen wij ook daarvoor bewustwording creëren”, legt Nermin Danielsen, stagiaire bij het Ouder- en kind team Bos en Lommer, uit. “Hun situatie is best wel onderbelicht en daarom willen wij hen in het zonnetje zetten.”

Niet alleen bij de bewoners van Amsterdam is de ernst van de situatie over het algemeen onbekend. “De professionals die erom heen zitten, hebben vaak alleen oog voor de patiënt en letten vaak te weinig op de mensen eromheen. Als die mensen weg vallen, gaat het de patiënt ook slechter”, aldus Deuzeman.

Jonge mantelzorgers voelen zich vaak al gesteund als ze hun problemen kunnen delen. De gemeente hoop daarom ook, dat de bewoners van Amsterdam door deze week de jonge mantelzorger sneller kunnen herkennen, erkennen en met hen in gesprek gaan. De jonge mantelzorgers kunnen ook naar de website En Nu Jij  en meedoen aan hun programma waarin je onder andere coaching en contact met leeftijdsgenoten in dezelfde situatie kan krijgen.

Bekijk hier de reportage van Boris Dam

Over de auteur

Floor Ficq

Floor Ficq (2003) is een geboren en getogen Amsterdammer. Ze is student aan de Hogeschool voor journalistiek. Fotograferen en schrijven doet ze graag, maar ze is een echte allrounder dus je kan veel verschillende dingen van haar verwachten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.