Komende dagen meer aandacht voor vrijwilligerswerk Amsterdam

Komende dagen meer aandacht voor vrijwilligerswerk Amsterdam

Amsterdam is op zoek naar nieuwe gezichten in het vrijwilligerswerk. Meerdere vrijwilligersorganisaties zijn druk bezig met het stimuleren van het werk. Gemeente Amsterdam houdt 16 tot en met 29 maart een campagne voor vrijwilligerswerk.

Linda Slagter, communicatieadviseur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) zegt het vrijwilligerswerk te stimuleren door mensen te inspireren en enthousiast te maken. En door ze laten zien wat er allemaal mogelijk is in Amsterdam. ‘Voor iedereen die interesse heeft, is er een passende vrijwilligersplek te vinden. Van maatje voor een vluchteling tot koken in een buurthuis, van zingen met ouderen tot dieren verzorgen op een kinderboerderij’, Aldus Slagter. De VCA brengt dit werk onder de aandacht door het aanbieden van een uitgebreid pakket aan campagnes en communicatieactiviteiten. ‘Denk aan: toffe campagnes bedenken en uitvoeren, onze podcasts produceren, social media beheren, nieuwsbrieven versturen, content op onze websites, en nog veel meer!’, vertelt Slagter.

Tijdens de corona pandemie stonden veel activiteiten stil, daardoor zijn er veel vrijwilligers gestopt met werken. Nu er weer meer kan en dus ook meer gebeurt, heeft Amsterdam nieuwe vrijwilligers nodig. De gemeente Amsterdam komt met een campagne om van 16 tot en met 29 maart, digitale reclameborden in de stad te plaatsen. Dit om de mensen meer te motiveren zich aan te melden voor vrijwilligerswerk. Volgens de cijfers van de gemeente doen op het moment bijna drie op de tien Amsterdammers aan vrijwilligerswerk. Dit is zo’n 29 procent van alle Amsterdammers, voor de corona pandemie was dit nog 39 procent. De VCA zag juist een stijging in het aantal aanmeldingen van vrijwilligers tijden de corona pandemie. ‘Onze telefoon stond roodgloeiend, uit alle hoeken van de stad meldden zich nieuwe vrijwilligers die juist nu iets goeds willen doen. In dat jaar zijn er geloof ik zo’n 10.000 extra nieuwe vrijwilligers bij gekomen’, zegt Slagter. ‘Zoveel inzet, zoveel bereidheid om elkaar te helpen, zoveel hartverwarmende vrijwilligersenergie. De lieve stad liet zich in die gekke tijd van haar beste kant zien’, voegt Slagter er meteen aan toe.

Tessa Kramer werkt als vrijwilliger bij de organisatie Buurtgezinnen. Dit betekent voor haar dat ze één keer in de drie weken, twee kinderen opvangt van een alleenstaande moeder. ‘Op het moment dat er een stressvolle situatie is binnen een ander gezin, bieden wij een vangnet om te voorkomen dat dingen uit de hand lopen. Zo geef je een gezin net een beetje ruimte zodat de spanningen niet te hoog oplopen, met alle gevolgen van dien’, vertelt Kramer. Buurtgezinnen berust zich ook op het idee: ‘Opvoeden doen we samen’. Gezinnen die steun kunnen gebruiken worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt. ‘Wij dachten, wij kunnen dat wel bieden, wij hebben de ruimte en zelf twee kinderen die het leuk vinden om met anderen te spelen. Dat was ook wel de voorwaarde, dat de kinderen het goed met elkaar zouden kunnen vinden en het niet om de drie weken een moetje zou worden’, aldus Kramer. ‘Maar het klikt zo goed met onze kinderen, het voelt helemaal niet eens als vrijwilligerswerk, voegt Kramer toe.

Linda Slagter vertelt waarom vrijwilligerswerk zo belangrijk is. ‘Anderen helpen maakt je gezonder, vrolijker en relaxter, zo blijkt uit onderzoek. Ook is vrijwilligerswerk dé manier om andere mensen te ontmoeten en je netwerk te vergroten, je doet nieuwe ervaringen op, ontwikkelt je talenten en boost zo je CV.’. Volgens haar is vrijwilligerswerk van onschatbare waarde voor een sterke stad als Amsterdam. De hoop is er dan ook dat steeds meer mensen zich aanmelden en er over praten. Door het actief flyeren voor de basisschool van de kinderen van Kramer is zij bij Buurtgezinnen terechtgekomen. Nu vertelt Kramer zelf aan anderen over dit initiatief om het onder de aandacht te brengen. ‘Mensen kunnen het wel eens iets te groot maken in hun hoofd, ze denken snel dat ze dat niet kunnen. Maar het is niet zo moeilijk als je voor jezelf helder hebt wat je te bieden hebt en wat je wilt bieden. Niet denken van, ik doe het toch maar, want dan is het ook niet duurzaam en dan ga je er tegenop zien’, zegt Kramer.

Bekijk hier het interview met vrijwilliger Tessa Kramer (Video: Boris Dam)

 

 

Over de auteur

Sergio Arribas Quintana

Sergio Arribas Quintana (19), komt uit Amsterdam en studeert momenteel Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Sergio is iemand die zijn energie haalt uit, het samen zijn met anderen, een echt mensen-mens dus. Hij is erg nieuwsgierig en hoort graag andermans verhalen aan. Zijn interesse ligt vooral in de misdaadjournalistiek, maar eigenlijk staat hij nog open voor alles wat op zijn pad komt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *