In Amsterdam verschillende schoonmaakacties op landelijke opschoondag

In Amsterdam verschillende schoonmaakacties op landelijke opschoondag

Zaterdag 19 maart is de twintigste editie van de landelijke opschoondag. Ook in Amsterdam worden verschillende activiteiten uitgevoerd om de straten schoner te maken. Onder andere de vrijwilligersorganisatie GroeneBuurten, organiseert zaterdag een opschoonactie in het Vondelpark.

Amsterdam schoon

De opschoondag wordt eens per jaar georganiseerd door de stichting Nederland Schoon. Projectleider van Nederland Schoon, Vincent Breedveld zegt zich hierbij in te zetten voor één doel en één doel alleen, namelijk het voorkomen van zwerfafval. Dit doel wordt nagestreefd door de samenwerkingen die Nederland Schoon aangaat met bedrijven, gemeenten en het publiek. Hierbij wordt onder andere kennis en handelingsperspectief gedeeld. ‘De opschoondag is een goed voorbeeld van een manier om mensen bewust te maken van al het afval wat er ligt, en zo gaan ze meer in actie komen’, aldus Breedveld.

Tijdens de opschoondag wordt door individuen maar ook door grotere actiegroepen, zo veel mogelijk zwerfafval opgehaald in een gekozen buurt, wijk of park. Nederland Schoon roept tijdens de dag ook op om zoveel mogelijk in kaart te brengen. Via de app Litterati die je op je mobiele telefoon kunt downloaden, is het mogelijk om foto’s van al het afval te plaatsen. Deze foto’s worden dan geregistreerd, vervolgens krijgen die foto’s een label waarop te zien is wat voor soort afval het is en van welk merk. Deze informatie komt uiteindelijk in één grote database. ‘We hopen dat we met deze momentopnames een beeld krijgen van hoeveel zwerfafval er nou echt op straat ligt’, zegt Breedveld. Tot slot wordt er een top tien aan merken gemaakt. ‘Als er bijvoorbeeld veel cola blikjes worden gevonden, kijken we naar het merk en de locaties waar het voornamelijk wordt gevonden. Hierdoor kunnen we het terugkoppelen en komt bij ons de vraag, wat kunnen we hier aan doen om het tegen te gaan’, voegt Breedveld toe.

Inzetten voor meer groen

Klara Marina doet zaterdag mee aan de opschoondag, zij is vrijwilliger bij de GroeneBuurten organisatie. Klara komt uit Engeland, daar had zij een huis met een tuin, nu ze in Nederland woont heeft ze een balkon. Ze miste de natuur om haar heen, dus vond ze via Facebook de GroeneBuurten organisatie. Deze organisatie zet zich in voor groene, duurzame en sociale buurten in Amsterdam. Nu doet Marina dit jaar voor de vierde keer mee aan de opschoondag met haar zoon.

Marina vindt dat het onze verantwoordelijkheid is om de buurten schoon te houden. ‘Ik vind het soms echt verschrikkelijk als ik zie hoe vies de straten en parken zijn, ik schrik er echt wel eens’, aldus Marina. ‘De natuur heeft er last van, de dieren hebben er last van en de mensen ook. Het is gewoon niet mooi om overal bierblikjes, peuken en plastic flesjes te zien tijdens een wandeling’, voegt Marina eraan toe. Tussen de corona lockdowns en versoepelingen in, waren volgens Marina kleine verschillen te zien in de hoeveelheid afval. ‘Er was een moment tijdens de pandemie dat alle parken helemaal volstonden met mensen, die lieten ook al het afval liggen en dat was wel heftig om te zien’, zegt Marina.

Gevolgen en toekomstperspectief

Zwerfafval heeft enorme negatieve impact op het milieu. Het thema over plastic afval is volgens Breedveld al jaren een onderwerp, zeker voor organisaties zoals Nederland Schoon. ‘Plastic is natuurlijk een groot probleem, het kan ons helpen als je er goed mee omgaat maar aan de andere kant vervuilt het ook de natuur en de zee’, vertelt Breedveld. De gevolgen zijn op meerdere fronten te zien, zoals de natuur, de gezondheid en de leefbaarheid. Breedveld zegt dat zwerfafval in een buurt mensen een onveilig gevoel geeft, ze worden minder sociaal en minder vriendelijk naar elkaar, blijkt uit allerlei onderzoeken. Daarnaast kost het ook enorm veel geld om het afval op te halen, de schattingen zijn dat gemeenten zo’n tweehonderdvijftig miljoen euro hier aan besteden. ‘Dat geld kan veel beter gebruikt worden voor andere doeleinden zoals educatie en zorg’, voegt Breedveld toe.

Op de vraag of de moed er af en toe ook in de schoenen zakt zegt Breedveld het volgende: ‘Ik ben sowieso een optimist van aard maar ik word ook gewoon blij van nieuwe oplossingen, vrijwilligers initiatieven en ideeën die steeds meer ontstaan, dat zal op den duur echt een verschil maken. Ik ben alleen maar heel erg hoopvol voor de toekomst’. Marina kan af en toe nog wel eens teleurgesteld zijn als ze weer heel veel afval ziet liggen maar ook zij is toch optimistisch. ‘Mensen zullen het toch een keer gaan realiseren maar het kost tijd’, aldus Marina. Zaterdag 19 maart staat Marina in ieder geval in het Vondelpark afval te prikken voor een schoner Amsterdam. Breedveld is op afstand druk bezig  met de registratie ervan.

Over de auteur

Sergio Arribas Quintana

Sergio Arribas Quintana (19), komt uit Amsterdam en studeert momenteel Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Sergio is iemand die zijn energie haalt uit, het samen zijn met anderen, een echt mensen-mens dus. Hij is erg nieuwsgierig en hoort graag andermans verhalen aan. Zijn interesse ligt vooral in de misdaadjournalistiek, maar eigenlijk staat hij nog open voor alles wat op zijn pad komt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.