Bosmobiel na twee jaar weer van start

Bosmobiel na twee jaar weer van start

Vrijwilliger Herman Ratterman naast een van de Bosmobielen. Foto: Daphne Kooy

Na een stop van twee jaar, rijdt sinds eind mei de Bosmobiel weer door het Amsterdamse Bos. Dit elektrische wagentje neemt gedurende de zomermaanden ouderen mee met een ‘rijdende boswandeling’. Alle 60-plussers die graag nog eens het bos willen bezoeken mogen mee.

De afgelopen twee jaar heeft de Bosmobiel noodgedwongen stil moeten staan. Het was vanwege de coronacrisis niet mogelijk om veilig op pad te gaan. Nu het seizoen weer is begonnen, valt het aan de boekingen te merken dat er twee jaar is gemist. ‘Het is een tijdje uit de running geweest, dus het moet weer een beetje bekendheid gaan krijgen. Maar het seizoen is nog lang, we gaan door tot eind september’, vertelt de positief ingestelde Herman Ratterman, medeoprichter en penningmeester van Stichting De Bosmobiel.

‘Wat ons een beetje tegenzit in het succes is dat er toen we begonnen in 2009 veel bejaardentehuizen waren, maar die zijn er niet meer. Nu zijn het vooral verpleeghuizen, maar die mensen kunnen vaak helemaal niet meer de deur uitkomen’, vult Ratterman aan. Dit zorgt ervoor dat een deel van het adressenbestand dat de stichting verzameld had, wegvalt. Wel werken ze nog veel samen met lokale instanties.

De Bosmobiel is inmiddels een bekend fenomeen, al sinds 2009 rijden de twee wagentjes elke zomer door het bos. Het initiatief maakt het bezoeken van het Amsterdamse bos toegankelijker voor ouderen, ongeacht of ze mobiel of minder mobiel zijn. Caroline Hennephof is medewerkster bij de Boswinkel en betrokken bij de Bosmobiel. Zij merkt dat de bezoekers altijd blij terugkomen van de rit. ‘Mensen hebben veel herinneringen aan het Amsterdamse bos. Of ze wonen inmiddels al niet meer in de buurt van het bos, maar zijn er toen ze klein waren vaak geweest. Die mensen vinden het ontzettend nostalgisch en leuk als ze er weer kunnen zijn.’

Het oprichten van de stichting is een initiatief van de Rotary Aalsmeer Uithoorn, waar de Bosmobiel ook nog steeds door gefinancierd wordt. Vanuit het idee om het Amsterdamse bos toegankelijker te maken voor mensen die minder mobiel zijn, hebben zij de twee elektrische wagens aangeschaft.

Voor zorginstellingen is het mogelijk om met groepen te komen, zij nemen dan zelf begeleiders mee die de wagens besturen. Particulieren die mee willen krijgen een bestuurder van de Rotary. De route duurt ongeveer twee uur, inclusief een pauze voor koffie en gebak. ‘Het bos is heel groot: duizend hectare. Met het karretje, inclusief het koffie en gebak moment, haal je eigenlijk niet eens het hele bos’, vertelt Hennephof. Onderweg wordt door de vrijwilligers van Rotary uitleg gegeven over het bos en de locaties die worden gepasseerd.

Bekijk hieronder de video-reportage.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *