De Online Study Space van UvA en HvA is het meest innovatieve project in corona tijd

De Online Study Space van UvA en HvA is het meest innovatieve project in corona tijd

Beeld uit video HvA.

De bibliotheek van de HVA en UVA heeft van de Nederlandse Kunsthistorische bibliotheken de prijs voor beste en meest innovatieve project in coronatijd gewonnen met de Online Study Space. De nieuwe digitale omgeving waarin studenten structuur kunnen vinden, kennis kunnen delen en elkaar motiveren. Sofie Rouw, projectleider programmering en conceptontwikkeling vertelt over de Online Study Space. “Ook zonder lockdown is een  online studie platform van grote waarde”

Wat is de Online Study Space?
“Een online studieomgeving die is geboren in tijden van corona. Studenten zitten allemaal thuis en kunnen niet naar de campus, laten we toch proberen een plek te maken waar ze elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen studeren. Nu willen we ervoor zorgen dat het ook een plek wordt waar je op in kan schakelen als je wel op school of de bibliotheek zit.”

Waarom denk je dat jullie gewonnen hebben en wat was het juryrapport?
“Het is een project met veel mogelijkheden in de toekomst, dus niet alleen tijdens een pandemie. Het is ontstaan uit nood door corona maar heeft potentie om door te groeien en een standaard onderdeel te zijn van eigenlijk alle studies.”

Het deze omgeving puur bedoeld voor studeren of ook voor andere toepassingen of activiteiten?
“Er zijn verschillende kanalen binnen de Online Study Space. De belangrijkste kanalen zijn de studie sessies met een host, een student host die sessie waarbij studeten samen studeren en pauze houden. Voor veel studenten geeft dit motivatie en een stok achter de deur op het moment dat ze alleen zitten. Er is ook een kantine kanaal om met elkaar te kunnen kletsen maar voor andere activiteiten of toepassingen is op dit moment nog geen plekje.”

Zien jullie een daling in het gebruik en populariteit nu de coronacrisis op zijn einde loopt?
“Een beetje, maar het valt eigenlijk best wel mee. Studenten gebruiken het bijvoorbeeld ook voor hun scriptie. Scriptie schrijvers die elkaar helpen en motiveren in en speciale sessie. Ook in de bibliotheek zelf kan je hier gebruik van maken omdat iedereen kriskras door de
Bibliotheek zit.”

Wat is het verschil tussen een online hoor of werkcollege en in de Online Study Space zitten?
“Bij een hoor of werkcollege heb je duidelijk een begin en een eind en vervolgens moet je het weer zelf uitzoeken. De Online Study Space is altijd open en beschikbaar om met studeten te studeren of te sparren over lesstof. Bij een les van een docent bij je voornamelijk aan het ontvangen, samen met studenten kun je op je eigen tempo elkaar helpen en motiveren.”

Gaan jullie dit project delen met andere hogescholen en universiteiten zodat meer studenten het leren kennen en er gebruik van kunnen maken?
“Ja zeker, het is alleen maar waardevol dat iedereen de mogelijkheden van online leert kennen ook nu we weer fysiek overal heen kunnen zou het zonde zijn die niet te benutten. We hebben al eens een gesprek gehad van de Hogeschool Utrecht en Maastricht University over hoe zij dit zouden kunnen overnemen.”

Wat voor feedback en input krijgen jullie van studenten over de Online Study Space?
“Van studenten krijgen we vaak te horen dat ze het fijn vinden dat de omgeving structuur biedt ook al gebruiken ze het niet alle onderdelen. Het motiveert heel erg om elkaar daar te zien. Als je je klasgenoten online in een sessie zit ben je geneigd daar ook in te gaan en serieus mee te doen. Ook het tegenkomen van studeten van een totaal ander vakgebied wordt als iets positiefs gezien. Bijvoorbeeld als je een goede titel voor een paper of scriptie nodig hebt.”

Over de auteur

Teun Kassenaar

Teun Kassenaar (25), is journalistiek gaan studeren omdat hij al zijn hele leven geïnteresseerd is in Nederlands nieuws en uit de rest van de wereld. Deze geboren en getogen Amsterdammer is een echte nieuws junk die zelf ook nieuwe verhalen wil brengen. Onderwerpen als politiek, sport (Ajacied) en criminaliteit hebben zijn voornaamste interesse.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *