Demonstranten en tegendemonstranten aanwezig bij abortus demonstratie op de Dam

Demonstranten en tegendemonstranten aanwezig bij abortus demonstratie op de Dam

Afgelopen week kwamen honderden mensen naar de Dam om te demonstreren voor het recht op abortus. Ondanks enkele aanwezige tegenprotestanten verliep de middag rustig. Onder andere een abortusarts, Tweede Kamerlid en spoken word-artiest kwamen aan het woord.

Terwijl moderator Nanoah Struik de eerste spreker introduceert, worden enkele buiken nog gauw met de boodschap ‘baas in eigen buik’ beschreven. Al snel is de Dam gevuld met een zee van kartonnen borden, de ene leus nog komischer dan de andere. Maar, de boodschap is serieus en de emotie is voelbaar. Volgens de organisatie van het protest houdt het probleem niet op buiten de grenzen van de Verenigde Staten, maar is het ook in Nederland belangrijk op je stem te laten blijven horen.

Veranderingen in het buitenland
Op vrijdag 24 juni heeft het Hoge Gerechtshof in de Verenigde Staten het arrest Roe v. Wade teruggedraaid. Als gevolg mogen staten nu zelf hun regels op het gebied van abortus bepalen. Mensen met een baarmoeder hebben daar nu geen zekerheid meer of ze recht hebben op een abortus. Dit was voor de organisatie aanleiding om een demonstratie op touw te zetten.

‘Met alles wat er nu gaande is in Amerika, vind ik het extra belangrijk om mijn stem te laten horen’, vertelt Mila Nap, een van de aanwezige demonstranten. Ook Hasse de Jong staat om die reden op de Dam. ‘Het maakt me boos en verdrietig hoe het nu in Amerika is gegaan.’

Ook nog actueel in eigen land
Er wordt tijdens de demonstratie niet alleen aandacht voor de situatie in de Verenigde Staten gevraagd. Volgens een grote groep is de huidige regelgeving ook in Nederland nog niet waar het zou moeten zijn.

Ondanks dat abortus hier sinds 1981 toegestaan is, staat het nog altijd in het Wetboek van Strafrecht. Dat maakt dat abortus nog steeds gecriminaliseerd is. Een woordvoerder van Atria, een kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, vertelt: ‘De twee belangrijkste eisen van actiegroepen zoals Wij Vrouwen Eisen en Dolle Mina, zelfbeschikkingsrecht en abortus uit het Wetboek van Strafrecht halen, zijn dus nooit ingewilligd.’ Atria vindt het een kwalijke situatie. ‘Mensen met een baarmoeder kunnen nog steeds niet zelf beslissen over abortus. Dit ontneemt hun het zelfbeschikkingsrecht en leidt tot stigmatisering.’

Een ander gevolg van het feit dat abortus in Nederland in het Wetboek van Strafrecht staat, is dat abortuspillen alleen bij abortusklinieken verkrijgbaar zijn. Gunilla Kleiverdra, secretaris van Stichting Ava, vindt dat vrouwen hier zelf toegang tot zouden moeten hebben. ‘Een pil bij een positieve zwangerschapstest een aantal dagen voordat de menstruatie uitblijft, valt niet onder de strafwet. Dezelfde pil een paar dagen na het uitblijven van de menstruatie, zit ineens wel in de strafwet’, vertelt ze tijdens haar speech.

Tegendemonstranten
Op verzoek van de politie staan de tegendemonstranten op het Beursplein. Slechts een handjevol is daar te vinden, Gert Kazand is een van hen. ‘Het doet mij veel verdriet. Wij zien abortus als het weghalen van mensenlevens.’ Hij betreurt het dat ze vandaag op het Beursplein moeten staan, het liefst zou hij naast de demonstranten staan. ‘Twee maanden terug was er ook een demonstratie, toen stonden wij ernaast op de Dam. We hebben toen hele mooie gesprekken gehad met mensen. Ik zou dat zo weer willen doen.’

Meike van der Ploeg was bij de solidariteitsdemonstratie aanwezig. Zie hieronder de video.

https://youtu.be/9hzcZz97r3M

Over de auteur

Meike van der Ploeg

Meike van der Ploeg is een jonge journalist met een hart voor human interest. Ze is geboren en opgegroeid in Haarlem en woont sinds kort in het bruisende Amsterdam. Wat haar drijft is het vertellen van verhalen die mensen met elkaar verbinden. Ze studeert met veel enthousiasme aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *