Dit weekend hield de Moestuinschool in Noord een open dag. Deze opleiding is voor volwassenen die meer willen leren over het onderhouden van een kleinschalige, plantaardige moestuin. De Moestuinschool hoopt hiermee mensen meer binding te kunnen geven met waar ons voedsel vandaan komt.
De open dag werd ingeluid met een lezing van auteur Madelon Oostwoud. De rest van de middag werd gemoedelijk samen gewied, geschoffeld en gekeuveld. Nieuwsgierige voorbijgangers kregen een rondleiding door de moestuin.
Kennis van voedsel
Medeoprichter en docent Nancy Wiltink schrikt van hoe weinig mensen in de stad weten over tuinieren. ‘Als je die kennis helemaal laat wegvloeien, hebben mensen geen idee meer hebben van de moeite die het kost om groenten te verbouwen. Ze gooien dan ook veel sneller groenten weg.’ Dit is volgens Wiltink een van de redenen dat het zo belangrijk is om kennis door te blijven geven. ‘Als je wilt dat mensen anders naar voedsel gaan kijken, wat wel de wens is binnen de voedseltransitie, moeten mensen weer contact gaan krijgen met wat ervoor nodig is om dat voedsel op je bord te krijgen.’
Het ontstaan
Het begon allemaal met het Soep in Noord project, een tuin waar mensen soepgroenten konden kopen. Oprichters Michel Olden en Nancy Wilitink hadden beiden net een opleiding afgerond tot biologisch tuinder en begonnen met veel enthousiasme aan dat project. Ze merkten dat de mensen die ze toen wel eens in de tuin kwamen helpen, interesse kregen om meer te leren over het tuinieren. Zo ontstond het idee om een opleiding aan te bieden.
Een klein tuintje aan het Noord-Hollands Kanaal is waar het van Februari tot en met November allemaal gebeurt. Door middel van tweewekelijkse theorie- en praktijklessen leren cursisten hier over het reilen en zeilen van een moestuin. In groepjes onderhouden ze hun eigen deel van de tuin, ook tussen de lessen door wordt er in de tuin gewerkt.
Loïs Kemp volgt de opleiding momenteel, enthousiast vertelt ze over wat er in haar stukje van de tuin groeit. ‘Hier staan de aardappels, die doen het bij ons wat minder. Maar onze bonen doen het dan wel weer heel goed.’ Ze hoopt dat ze met de kennis die ze op doet straks bij haar in de buurt een gezamenlijk tuintje kan beginnen. ‘Het lijkt me leuk om de stad een beetje te vergroenen, dat kan al op hele kleine stukjes land.’
Doelgroep
Dit is het tweede jaar dat de opleiding loopt. Het eerste jaar deden er vooral veel vrienden en kennissen van de oprichters mee, om het uit te proberen. Dit jaar zijn ze met 36 nieuwe cursisten begonnen. ‘Het was voor ons nog wel spannend wat er ging gebeuren nu je niet meer die vrienden en bekenden uit het eerste jaar hebt. Komen er dan ook nog wel mensen? Nou, die blijken gewoon te komen’, zegt Wiltink lachend.
Wiltink merkt dat de mensen die zich aanmelden overwegend vrouwen zijn. ‘Er zijn wel mannen die het interessant vinden, maar het komt veel minder vaak voor dan bij vrouwen.’ Ze denkt even na. ‘Ik denk dat dat nog een soort oertijd gevoel is?’, suggereert Wiltink vertwijfeld. Ze neemt een hap van de eetbare peulen die haar collega zojuist geplukt heeft. ‘Nou, best oké.’