Personeelstekort in de horeca zeker niet voorbij

Personeelstekort in de horeca zeker niet voorbij

Op veel plekken in Amsterdam zie je nog de bordjes ‘Personeel gezocht’ hangen.

Het personeelstekort in de horeca is nog lang niet verholpen. Ondanks dat er een rustigere periode is aangebroken na de drukke zomermaanden, is het probleem nog altijd aanwezig. De horeca gaat de komende maanden zeker nog gebukt onder een enorm personeelstekort, wat allemaal een nasleep is van de corona crisis, aldus Bram Nordbeck (30).

Nordbeck is training and development coordinator voor 3WO Horeca Groep, een horecagroep met 29 locaties binnen Amsterdam. Hij overziet hier alle aanwas van nieuw personeel voor het bedrijf en heeft zo een goed inzicht hoe de markt er voor staat. Nordbeck vreest dat de corona crisis nog een lange nasleep gaat hebben op het gebied van het personeelstekort. ‘De horeca is tijdens de corona crisis zo een enorm groot deel van zijn personeel verloren, daarvan is het nog lang niet hersteld.’ Doordat veel mensen in de horeca een 0-uren contract hebben, kregen zij niet doorbetaald toen de horeca sloot, daarom zijn zij vervolgens bijbanen elders gaan zoeken om toch geld te verdienen.

De zomer is dan nu wel voorbij, desondanks is de nood nog altijd hoog. Nordbeck ziet dat mensen minder snel in de horeca willen werken, omdat er in andere sectoren meer te verdienen is. ‘De horeca heeft de afgelopen tijden zulke klappen gekregen met het veelvuldig dicht zijn en de constant stijgende prijzen, dat op dit moment de horecaondernemers hun salarissen gewoon niet omhoog kunnen gooien.’

Echter zijn er wel manieren om toch personeel te werven in deze tijden volgens Nordbeck. ‘Met goede secundaire arbeidsvoorwaarden en door een leuke sfeer uit te stralen vind je altijd nog genoeg mensen die bij je willen werken.’Op deze manier probeert Nordbeck bij zijn eigen zaken de personeelsproblemen buiten de deur te houden.

Over de auteur

Pieter Dhuyvetter

Pieter Dhuyvetter (1998) is een beginnend student bij de School van Journalistiek. Deze geboren en getogen Amsterdammer wil zich ontwikkelen als journalist op het gebied van sportjournalistiek en het maken van documentaires en reportages. Verder kan je hem vaak in de avonden vinden als barman bij Café Thuys.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *