Burgemeester Halsema zorgt voor feest voor de horeca

Burgemeester Halsema zorgt voor feest voor de horeca

Er is een nieuw beleid ingevoerd door burgemeester Halsema, waarin de horeca in Amsterdam langer open mag blijven. De horeca kan hier goed van profiteren, maar voor de buurtbewoners heeft dit andere gevolgen.

Verandering

De openingstijden van terrassen in de winter zijn veranderd van 20:00 naar 22:00. Hier is sprake van een langer terrasseizoen. Door personeelstekort en ziekteverzuim was de horeca een lange tijd slachtoffer van sectoren met een dalende omzet, maar na de versoepelingen die werden ingevoerd na de stijgende Corona-periode, steeg de omzet enorm voor de horeca. Bij deze nieuwe horecabeleid hoort ook een regel dat alle horecazaken met een graden van 28 of warmer, hun stoelen en tafels buiten mogen zetten. De enige uitzonderingen zijn voor bakkers en traiteurs. Zij krijgen geen ruimte om hun klanten buiten te mogen bedienen. Dit geldt ook voor het schenken van alcohol.

Drukte in de woonomgeving

Dit betekent ook dat de overlast voor de buurtbewoners als gevolg weer toeneemt. Terrassen en kroegen zitten helemaal vol tot ‘s avonds laat. De druk op woon- en leefklimaat kan behoorlijk toenemen. De gemeente van Amsterdam houdt wel rekening met de omwonende bewoners van de drukke straten. Zo willen zij aan de toekomst gaan denken van de woonomgeving door te kijken wat voor invloed een horecazaak mag hebben op de omgeving. ’Als de horeca langer open blijft, betekent dit ook dat ik waarschijnlijk minder nachtrust ga hebben’, zegt buurtbewoner Tilka Schuurmans.

Toekomst plannen

Het is volgens de gemeente van Amsterdam nog niet duidelijk of bewoners een inspraak mogen hebben op het nieuwe beleid. De horeca is in ieder geval blij dat het nieuwe beleid wordt ingevoerd, maar sommige horecazaken zijn er van overtuigd dat zij dit zelf kunnen regelen. ‘Als horecaondernemer ben je ambitieus en wil je eigenlijk zo min mogelijk bemoeienis hebben van de overheid en meer vrijheid hebben’, zegt Karim Akrouni, mede eigenaar van het restaurantketen Burger ‘N Shake.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *