Steeds meer mensen maken gebruik van de Makkie in de Indische buurt

Steeds meer mensen maken gebruik van de Makkie in de Indische buurt

Door stijgende prijzen als gevolg van de inflatie komen  gezinnen niet meer rond en gaan steeds meer mensen gebruik maken van dit alternatief.  De Indische buurt in Amsterdam-Oost heeft sinds tien jaar een alternatief betaalmiddel de Makkie dat verdiend kan worden door vrijwilligerswerk te doen.

Pita Queen eigenaar Mo Mahraoui ziet sinds het begin van 2021 een sterke groei in het aantal mensen dat gebruik maakt van de Makkies in zijn restaurant. ‘In het begin was het twee gasten per dag die met een Makkie betaalden. Nu is het echt tussen de acht en zestien mensen per dag.’ Mahraoui merkt dat de mensen heel dankbaar zijn: ‘Je zag dat mensen zich echt schaamden, wij stellen hen gerust en zorgen ervoor dat ze lekker kunnen eten.’

Zo’n tien jaar geleden werd het alternatieve betaalmiddel Makkie in werking gezet. Dit initiatief begon als een manier om de buurtbewoners te kunnen ondersteunen. Voorheen was het voor de mensen die minder bedeeld waren, dat is nu veranderd. Er is geen inkomenstoets, de Makkie is toegankelijk voor iedereen.

Door stijgende prijzen hebben steeds meer mensen moeite met het kunnen rondkomen. Hun koopkracht daalt drastisch. Door een bijdrage te leveren aan de buurt kunnen bewoners kun Makkies opsparen en er vervolgens zelf weer voor kiezen waar ze die aan willen uitgeven. Dit loopt van huishoudelijke producten tot vrijetijdsbestedingen van hun kinderen.

Mahraoui vindt dat het initiatief van de makkie door veel meer stadsdelen overgenomen moet worden, zodra dit gebeurt zal hij zich als eerste aansluiten geeft hij aan.‘Ik hoop dat heel Amsterdam ermee aan de slag gaat.’

Over de auteur

Jaden Luna

Jaden Luna (2003) is een beginnende journalist aan de school voor journalistiek in Utrecht. De in Amsterdam geboren jongvolwassene wil zich graag ontwikkelen in de journalistiek omtrent de samenleving en zou zich graag willen verplaatsen over de hele wereld.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *