Bacteriën in het water van het Oosterpark zorgt voor veel meldingen

Bacteriën in het water van het Oosterpark zorgt voor veel meldingen

De gemeente van Amsterdam waarschuwt parkbezoekers voor giftige bacteriën in het water van het Oosterpark na veel meldingen over dode vissen en zieke vogels. Deze bacteriën kunnen ook giftig zijn voor mensen en dieren.

De dieren die getroffen zijn door de giftige bacterie zijn gediagnosticeerd met botulisme. Dit houdt in dat de dieren hun visie verliezen en last krijgen van verlammingsverschijnselen. Botulisme komt vaak voor bij warme temperaturen en op regenachtige dagen. De gemeente raad alle parkbezoekers aan om hun huisdieren niet in het water te laten gaan en dat zelf ook niet te doen. Als een mens of huisdier in contact is geweest met het water, hoeven er niet meteen maatregelen te worden genomen. Dit hoeft alleen als er sprake is van klachten.

Op 1 september zijn er door de gemeente borden geplaatst in het Oosterpark. Deze zouden blijven tot 15 september, maar de gemeente heeft er voor de zekerheid nog een paar laten staan. Het water wordt onderzocht door Waternet. Zij gaan uitzoeken welke bacteriën er nog meer in het water zitten en hoe zij deze gaan bestrijden.

Bij de dierenambulance in Amsterdam zijn er meerdere meldingen doorgekomen over de zieke vogels. ‘We kunnen de vogels doorspoelen met schoon water en dan gaat de bacterie uit hun systeem, als we op tijd zijn’, zegt Ilko Miedema, operationeel eigenaar van de Dierenambulance Amsterdam. Nu de temperatuur in Nederland afdaalt, verdwijnt de bacterie langzamerhand. ‘We hebben deze week geen zieke dieren meer aangetroffen’, voegt Ilko Miedema toe.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *