Wachtrijen theorie- en praktijkexamens CBR blijven langer worden

Wachtrijen theorie- en praktijkexamens CBR blijven langer worden

Rijschool leerlingen kunnen maanden wachten om hun theorie- en praktijkexamens af te kunnen leggen bij het CBR. De wachttijden worden als gevolg van de corona pandemie steeds langer en de verlengingen lijken niet te verminderen. Rij-instructeur Marco Sprado (53) kijkt terug op de manier van handelen van het CBR.

In de week van 19 tot en met 25 september is de gemiddelde wachttijd voor een praktijk-examen opgehoogd naar 13,7 weken en dit kan zelfs oplopen tot 26 weken. Het CBR geeft aan druk bezig te zijn met het proberen op te lossen van alle vertragingen, maar dit gaat zeer moeizaam. Mocht een leerling zakken dan kan het dus zo’n dertien weken duren voordat er een mogelijkheid is voor een herkansing. Normaliter zijn er een hele hoop ‘reserve examinatoren’ maar daar is het CBR inmiddels al doorheen gegaan. De oplossing zullen zij samen met de al opgeleide instructeurs moeten zoeken. 

Rijscholen weten niet wat ze aanmoeten met de steeds langer wordende lijst van vastlopende studenten en sturen hun leerlingen dus vaak te vroeg naar het examen. Sprado vindt dat het CBR slecht heeft gehandeld ‘voor mijn gevoel hebben ze helemaal niks gedaan, ze zouden examinatoren een uurtje langer kunnen laten werken. Dat zou een hele hoop schelen.’ 

Ondanks de lange wachtrijen ziet Sprado geen daling in het zelfvertrouwen van zijn leerlingen. Hij weet wanneer zijn leerlingen klaar zijn voor het examen en stuurt ze ook dan pas naar het CBR toe. ‘Het zelfvertrouwen vind ik niets met de wachtrijen te maken hebben. Het enige wat leerlingen hebben is dat ze vaak tussentijds stoppen omdat ze dus zo lang moeten wachten.’ Sprado blijft nog een lange tijd lesgeven. Het is dus nog de vraag of het probleem snel zal worden opgelost. 

Over de auteur

Jaden Luna

Jaden Luna (2003) is een beginnende journalist aan de school voor journalistiek in Utrecht. De in Amsterdam geboren jongvolwassene wil zich graag ontwikkelen in de journalistiek omtrent de samenleving en zou zich graag willen verplaatsen over de hele wereld.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *