Fusie tussen Amsterdam en Landsmeer is onzeker

Fusie tussen Amsterdam en Landsmeer is onzeker

Blijft dit bord straks wel staan?

Landsmeer wil fuseren met een andere gemeente. De gemeente van Landsmeer had eerst Waterland, Oostzaan en Wormerland benaderd voor een mogelijke fusie, maar die hebben keer op keer geweigerd. Amsterdam en Purmerend stonden na de oriënterende gesprekken begin september, allebei open voor een bestuurlijke fusie. Deze twee steden zijn de laatste fusie opties van Landsmeer, al denkt de gemeente daar anders over.

 ‘Het serviceapparaat naar de burgers toe brokkelt heel hard af. Landsmeer moet dus wel fuseren, anders houden ze helemaal niks meer overeind’, vertelt gepensioneerd ambtenaar en secretaris van de oudheidkunde vereniging Landsmeer, Henk van Breemen. Het is een kleine gemeente met een kleine organisatie die daarachter zit. Er is een kleine hoeveelheid ambtenaren, waardoor ze allemaal meerdere beleidsfuncties op hun bordje hebben. Op 23 mei 2019 besloot de gemeenteraad om een bestuurlijke fusie na te streven en ging het gesprek aan met drie omliggende kleine gemeentes. Uit die gesprekken bleek dat Waterland, Oostzaan en Purmerland zelfstandig wilden blijven. Gemeente Landsmeer zocht verder en klopte aan bij Purmerend en Amsterdam, die wel willen fuseren.

Alleen is Landsmeer nog niet over de afwijzing van de drie kleine gemeentes heen en is nog niet enthousiast om misschien onderdeel van Amsterdam Noord te worden. ‘Het liefste willen we met Oostzaan, Wormerland of Waterland fuseren. Maar die zijn niet zo ver, nóg niet zo ver’, zegt wethouder Mandy Elfferich van Landsmeer. De verschillen tussen de grote steden en het kleine Landsmeer zouden te groot zijn. Ook is er de angst om ondergesneeuwd te raken en dat de belangen van Landsmeer niet gehoord zullen worden.

In 2019 had Landsmeer in 2023 klaar willen zijn met de fusie. ‘De hoop is er nog, maar dat is niet realistisch meer. Je hebt het dan op z’n vroegst over 2026’, aldus de wethouder. Volgens Van Breemen is er meer aan de hand waardoor de fusie zo lang duurt: ‘Ik denk dat de fusies worden tegengehouden door de politieke mensen die eigen belangen hebben.’ In de gemeenteraad van Landsmeer staan alle neuzen richting het voltooien van de fusie, daar zijn ze het unaniem over eens, maar de wethouder denkt dat er wel eigen belangen zijn. ‘Je merkt het wel een beetje bij de andere gemeenteraden’, daar roepen de partijen dat ze nog zelfstandig kunnen blijven, maar als een kleine gemeente zou je volgens Elfferich moeten weten dat zelfstandig blijven bijna onmogelijk is.

Audio: Mathies Florentinus

Over de auteur

Floor Ficq

Floor Ficq (2003) is een geboren en getogen Amsterdammer. Ze is student aan de Hogeschool voor journalistiek. Fotograferen en schrijven doet ze graag, maar ze is een echte allrounder dus je kan veel verschillende dingen van haar verwachten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.