Spoeddebat over metrostoringen

Spoeddebat over metrostoringen

Naar aanleiding van de storingen die vorige week opnieuw het metronetwerk van Amsterdam stil hebben gelegd, was er afgelopen donderdag een spoeddebat over deze kwestie. Volgens Jan-Bert Vroege, het raadslid van D66 die het spoeddebat heeft aangevraagd, wordt de situatie serieus genomen door de wethouder. 

Het metronetwerk kampt al langer met storingen, dit is het gevolg van het stap voor stap invoeren van een nieuw beveiligingssysteem. Een lastige klus, vanwege het ingewikkelde metronetwerk dat Amsterdam heeft. Manon Huisman, woordvoerder van het GVB, vertelt dat ze dachten dat ze er bijna waren met de kinderziektes uit het systeem krijgen. ‘De leverancier is continu bezig om de software te verbeteren en de oorzaak te achterhalen, dus ik denk wel dat we ervan uit mogen gaan dat de storingen af zullen gaan nemen’, aldus Huisman. Enige haast is wel geboden bij het doorvoeren van het nieuwe systeem. De oude beveiliging van het metronetwerk is dusdanig verouderd dat daar over een tijd niet meer op terug kan worden gevallen, wat nu nog gebeurt zodra er storingen zijn.

Vroege vindt het belangrijk dat mensen veilig met de metro kunnen reizen. ‘Als mensen niet kunnen vertrouwen dat metro’s iedere dag rijden en veilig rijden, dan gaan mensen de metro’s negeren en de auto nemen in plaats van het openbaar vervoer.’ Dit maakt dat Vroege het belangrijk vond om het met spoed te bespreken met de wethouder. ‘Ik proefde in zijn woorden dat hij zo geschokt was door deze grote storing van afgelopen weekend, dat ook bij hem het vertrouwen of het wel goed gaat komen begint weg te ebben’, vertelt Vroege over het debat.

Op de Noord/Zuidlijn wordt wel al met succes gebruik gemaakt van het nieuwe systeem. Het verschil zit er dan ook in dat dit een enkele lijn is, terwijl op de Ringlijn en de Oostlijn het netwerk met elkaar vervlochten is. Een mogelijke oplossing kan dus zijn om de lijnen uit elkaar te halen, volgens Vroege zou dat de stabiliteit van het netwerk ten goede komen. Huisman geeft aan dat daar nog wel een hoop onderzoek aan vooraf moet gaan wil zoiets gerealiseerd worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.