In de week van de toegankelijkheid extra aandacht voor visuele beperking bij ‘’Zo te Zien’’ tentoonstelling in NEMO

In de week van de toegankelijkheid extra aandacht voor visuele beperking bij ‘’Zo te Zien’’ tentoonstelling in NEMO

Esther Hamstra voor wand tentoonstelling ''Zo te Zien''

Bij Science Museum NEMO is de tentoonstelling ‘’Zo te Zien’’ te bekijken. Een tentoonstelling waar duidelijk wordt gemaakt waar mensen met een visuele beperking in het dagelijks leven mee moeten omgaan. Tijdens de week van de toegankelijkheid is er extra aandacht voor deze doelgroep bij deze tentoonstelling. Zo is er een route gecreëerd voor mensen met geen (minder goed) zicht om zo toch de tentoonstelling te kunnen beleven. 

 

Om deze tentoonstelling toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking is er een speciale route uitgezet met behulp van NaviLens tags (kleurvakjes scancodes) die gescand kunnen worden om zo audio informatie te horen over de tentoonstelling. Deze tags zijn erg gevoelig en kunnen makkelijk en snel gescand worden met de telefoon, waardoor de mensen die het gebruiken niet precies hoeven te zien waar de tag is. Daarnaast is er ook altijd iemand aanwezig bij de tentoonstelling om eventueel te helpen.

Esther Hamstra (tentoonstellingsmaker van NEMO Science Museum) is erg trots op de tentoonstelling. ‘Deze tentoonstelling kostte één jaar om voor te bereiden en samen met het Bartiméus Fonds (zetten zich in voor mensen met een visuele beperking) hebben we ons best gedaan om het zo goed mogelijk op te zetten en uit te voeren’ gaf Hamstra aan. Hamstra vertelde ook dat deze tentoonstelling het inzicht heeft gegeven dat alles binnen NEMO voortaan toegankelijk moet zijn voor mensen met een visuele beperking, ‘alles binnen NEMO zal in de toekomst aangepast worden zodat iedereen de hele ervaring kan beleven binnen ons museum’.

De tentoonstelling ‘’Zo te Zien’’ is nog te bezoeken t/m eenendertig oktober dit jaar.

Teun Kassenaar ging langs bij NEMO om met Esther Hamstra te praten over deze speciale tentoonstelling:

https://soundcloud.com/user-626807973-212864907/interview-nemo-zo-te-zien/s-OREQZl0B07T?si=f6751477c1354c11b21a976a2233808d

Over de auteur

Jorn Appels

Jorn Appels (23) studeert journalistiek en heeft een passie voor het nieuws. Hij heeft een brede interesse in allerlei soorten nieuws zoals: sport, misdaad, bestuur en maatschappelijke kwesties. Hij is van karakter erg nieuwsgierig en wil het maximale uit het nieuws halen. Deze Amstelvener zal het nieuws uit Amsterdam even goed najagen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.