Opgestapte vrijwilligers verzoeken bestuur Stichting Sinterklaas op te stappen

Opgestapte vrijwilligers verzoeken bestuur Stichting Sinterklaas op te stappen

De enige redding voor de Stichting Sinterklaas van Amsterdam (SSIA) en de intocht van 2021, is dat het huidige bestuur opstapt. Dit zegt Menno Köhler, opgestapte vrijwilliger van de stichting, namens een grote groep vrijwilligers. De intocht op het Marineterrein, naar buiten gebracht op 6 oktober, valt volgens hen in het water.

Eerder deze week was Menno Köhler in het nieuws wegens een gedeelde video, waarin hij met tranen in zijn ogen vertelde dat kinderen gedupeerd worden door een afgelaste intocht. De samenwerking tussen enerzijds de vrijwilligers en commissies en anderzijds het bestuur van de stichting, liep spaak. Hierdoor stapten velen, waaronder Menno Köhler, op.

In augustus werden drie mogelijkheden voor de intocht gepresenteerd: een reguliere intocht, een evenement op het Marineterrein en een televisie-uitzending. De reguliere intocht werd vanwege coronamaatregelen onhaalbaar; het voorstel van het kaderteam over het Marineterrein werd door het bestuur afgewezen. Zo werd er gekozen voor een televisie-uitzending en werd hier door de commissies beeldmateriaal voor geschoten.

Achter de rug van de vrijwilligers om, ging het bestuur verder met een intocht in de Johan Cruijff Arena en werd dit in het nieuws gebracht. Hierover zegt Köhler: ‘Het idee is briljant maar niet haalbaar, en wij werden totaal overvallen. Al het beeld dat wij opgenomen hadden, zou opeens voor de Arena bedoeld zijn’. Als gevolg stapte het kaderteam en commissies op. Zij bundelen zich nu, samen met oud bestuursleden en andere vrijwilligers, en noemen zich “De Vrienden van Sinterklaas”.

Er is geen contact meer tussen de opgestapte vrijwilligers en het bestuur van de SSIA. ‘Volgens burgemeester Halsema zou er worden bemiddeld, maar dit is niet gebeurd. Het huidige plan van de SSIA, een intocht op het Marineterrein, is een afgewezen plan van het opgestapte kaderteam. Iedereen die dit uit kon voeren, is vertrokken’, aldus Köhler.

Tot slot zegt hij het volgende: ‘Er moet een intocht komen, of wij het nou organiseren of de stichting. De stichting moet worden teruggegeven aan de mensen die er het beste mee voor hebben, dat gebeurt niet onder Edgar Peer en Jules Vos. Iedereen die kritiek heeft op Jules Vos, wordt eruit gewerkt. Als zij een echt hart hebben voor de kinderen, stappen zij op.’

Eerder in de week spraken wij voorzitter van de SSIA, Edgar Peer. Hij kon weinig informatie geven (Verslag: Victor Verheijen en Lauren Kooyman).

https://soundcloud.com/lauren-kooyman/interview-sinterklaas-mixdown?si=fa8281fb81fb44779b13b9be7de494f7

Over de auteur

victor Verheijen

Victor Verheijen (21) is graag onder de mensen en geïnteresseerd in wat er speelt in de wereld. Met zijn opleiding tot journalist wilt hij erachter komen wat de publieke opinie is van de mensen in Nederland. Van klein lokaal nieuws, tot het zogeheten breaking news duikt hij er bovenop en bespreekt wat er aan de hand is. Bij het nieuwsblad ‘Mokum52’ is hij dan ook de razende reporter en vooral een en al oor naar de geïnterviewde toe. Voor zakelijke info/contact kunt u mailen naar; victor.verheijen@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *