Kilometers wandelen voor mentale welzijn in de week van de mentale gezondheid

Kilometers wandelen voor mentale welzijn in de week van de mentale gezondheid

Wandeling door het Rembrand park

Afgelopen week was het de Amsterdamse Week van de mentale gezondheid. Tijdens deze week wordt hier extra aandacht naar gevraagd met verschillende activiteiten zoals wandelen.

Thrive Amsterdam Mentaal Gezond is een sociale beweging die Amsterdammers en organisaties met elkaar verbindt en tevens de initiatiefnemer van deze week. Zo hebben zij Annemiek Lely (31) gevraagd of zij haar wandelingen, die ze tijdens de corona tijd organiseerde ook in deze week wil voortzetten. Annemiek Lely is ervaringsdeskundige van depressies en ambassadeur van de Hersenstichting. “Als je gaat wandelen dan maak je endorfine aan, dat is een stofje die je gelukkig maakt”.

De wandeling duurt ongeveer een uur, door het Rembrandts park en Amsterdam oud west. Tijdens de wandeling kom je bij verschillende punten waar je tips krijgt die je helpen met je mentale welzijn.  Endorfine krijg je niet alleen bij het wandelen maar ook bij sporten en knuffelen met dieren, dit zorgt voor Oxytocine. Dat is een knuffel hormoon die je beter laat voelen.

Het aantal jongvolwassen en hoogopgeleiden Amsterdammers met psychische klachten heeft een flinke toename gehad in de afgelopen jaren. “Corona heeft meegespeeld met deze stijgende lijn, daarnaast wonen Amsterdammers kleiner er wonen ook veel ambitieuze mensen die vol voor hun werk gaan en daar veel waarde op hechten, dit kan soms uit de hand lopen” Lely. “Amsterdam is een prestatiemaatschappij, alles moet goed en snel”.

De wachtlijsten voor psychische hulp zijn heel groot, er is niet genoeg ruimte en tegelijkertijd wordt erop bezuinigd. Als alternatief komen er oplossingen zoals groepstherapieën. “Ik vind dat gevaarlijk, het is iets persoonlijks dus zulke oplossingen zijn niet individueel. Ik vind dat er veel meer gekeken moet worden naar opmaat aanbiedingen”. Lely ziet ook een oplossing als de zorg aantrekkelijker wordt gemaakt door ze meer ruimte te geven in vormen maar ook in financiën. Ze vindt dat mentale gezondheid vaak onderschat wordt.

Rondom depressies zit een groot stigma. “Ik schaamde mij, ik dacht als ik mijn depressie deel dat ik er dan niet meer mag zijn en dat ik dan werd uitgekotst. Dit duurde al tien jaar lang. Er kwam een moment dat de knop omdraaide, ik hoefde niet meer te liegen en er kwam een last van mijn schouders af. Door een week dit thema centraal te zetten wordt het hopelijk minder een taboe” Lely.  Naast het taboe te verkleinen met zo’n week zorg je er ook voor dat meer mensen zich gaan verdiepen in de mentale gezondheid. “Je kan andere mensen die er geen last van hebben niet vragen om er elke dag bij stil te staan, iedereen heeft een eigen belevingswereld. Maar om het één week in het jaar wel te doen geef je iemand de ruimte zich erin wil verdiepen, want dat kan het moment zijn dat verandering kan komen.”

Vrijdag gaat de wethouder Simone Kukenheim de wandeling mee lopen. Annemiek hoopt dat de wethouder open staat voor een gesprek en tips om iets te veranderen aan de aanpak van de mentale gezondheid.

Luister de reportage van Floor Ficq:

https://soundcloud.com/floor-ficq/week-van-de-mentale-gezondheid-4-okt-mixdown/s-w17YW4dwo59?si=fda16c778b994303a9ddbd8d5fc67f0d

Over de auteur

Mathies Florentinus

Mathies Florentinus (1999), geboren en getogen Amsterdammer. Hij houd zich graag bezig met maatschappelijke onderwerper. Als all rounder zoekt hij de uitdaging in om diverse verhalen vast te leggen. Zijn hart gaat sneller kloppen voor video en audio.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *