Wapen inleveractie in Amsterdam; hoe houden we jongeren uit het wereldje?

Wapen inleveractie in Amsterdam; hoe houden we jongeren uit het wereldje?

Van 11 tot 17 oktober kunnen de bewoners van Amsterdam anoniem hun wapens inleveren zonder sancties. Bij een aantal politiebureaus in de stad staan speciale ‘bakken’ waar je (hand)wapens zoals messen, boksbeugels en tasers in kunt leveren. Voor het inleveren van vuurwapens komt een agent in burger aan de deur om het wapen op te halen.

Het is al een bekend beeld in de grote steden van ons land; rivaliserende ‘hangjongeren’ die een wapen op zak hebben. In de meeste gevallen gaan jongeren gewapend op stap omdat ze zich genoodzaakt voelen zich te bewapenen voor hun veiligheid. Ze zijn er niet open over dat ze wapens dragen, maar meer omdat er incidenten kunnen zijn dat het gebeurt.

“Om jongeren bewust te maken over het gevaar van wapens op zak hebben, hangen er door de hele stad posters en flyers. Er zijn medewerkers van jongerenwerkorganisaties met hoodies en petten om aandacht te besteden en waaronder filmpjes maken en delen voor de campagne Amsterdam Ontwapent” vertelt Linda Ruiter, jongerenwerker in de Pijp, aan ons.

Wapenbezit onder jongeren is een groot probleem en een onderwerp waar al veel instanties als de politie, jongerenorganisaties en de Ministeries van Onderwijs en Justitie en Veiligheid al lange tijd mee worstelen over de aanpak. Het is nu alleen nog een campagne. “We volgen de jongeren altijd, en dat is niet alleen voor wapenbezit, wij blijven in contact om met de jongeren het beste uit het leven te halen en leren hen hoe om te gaan met bijvoorbeeld ruzies”, aldus Ruiter.

De inleveractie is onderdeel van het actieplan wapens en jongeren, want alleen de inleveractie is niet de oplossing voor de gehele problematiek. Het is een samenhangend pakket van de ministers Grapperhaus en Dekker en minister Slob van het onderwijs. Zo komen er bijvoorbeeld jeugdwerkers en jeugdwijkagenten langs op scholen om informatie te geven. “De inleveractie is natuurlijk een campagne om aandacht te geven aan de problematieken ook voor scholen die deze campagne gebruiken om het onderwerp te bespreken. Niet alleen bij politiebureaus, maar ook op zogeheten jeugdhonken waar jongeren samenkomen en hoe laagdrempelig het ook is hun wapens anoniem in te leveren”. Zegt Tina van der Meer, woordvoerster van het ministerie van justitie en veiligheid.

Stream Ministerie Van Justitie en Veiligheid van Lauren Kooyman | Luister gratis online op SoundCloud

Over de auteur

victor Verheijen

Victor Verheijen (21) is graag onder de mensen en geïnteresseerd in wat er speelt in de wereld. Met zijn opleiding tot journalist wilt hij erachter komen wat de publieke opinie is van de mensen in Nederland. Van klein lokaal nieuws, tot het zogeheten breaking news duikt hij er bovenop en bespreekt wat er aan de hand is. Bij het nieuwsblad ‘Mokum52’ is hij dan ook de razende reporter en vooral een en al oor naar de geïnterviewde toe. Voor zakelijke info/contact kunt u mailen naar; victor.verheijen@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *