Buurtervaring ‘statistisch’ veiligste wijk Amsterdam nog altijd zeer positief

Buurtervaring ‘statistisch’ veiligste wijk Amsterdam nog altijd zeer positief

Uit onderzoek van afdelingen Onderzoek, Informatie en Statistiek en Basisinformatie van gemeente Amsterdam blijkt dat de Schinkelbuurt in Oud-Zuid als veiligste buurt van de stad wordt ervaren. Overlastcijfers bij de politie tonen die papieren werkelijkheid. Bij een peiling, midden september 2021, blijkt dat zowel bewoners als winkeliers dit ook zo beleven.

‘Het is hier wel veilig, in vergelijking met andere delen van de stad, de mensen kunnen goed met mekaar’ vertelt bewoner Koos Breukel (59). Begin jaren ’90 kwam hij in de Schinkelbuurt wonen en leeft er sindsdien met veel plezier. Hij kent zijn buren en ziet nooit politie in de straat. ‘Ik ben zelf een keer, voor de deur, bijna vermoord,’ merkt hij besmuikt op, ‘maar dat kan overal gebeuren.’ De ambulances door hoofdstraat Amstelveenseweg noemt hij storend. Ook heeft hij een buitenhuisje, waar hij soms tot rust komt. Toch zou hij hier niet meer weg willen.

Fietsenmaker Theo (45) wist niet dat de Schinkelbuurt officieel de veiligste wijk van Amsterdam is. ‘Vorige week heb ik hier binnen nog een burgerarrestatie verricht,’ zegt hij. Zijn winkel zit aan de drukke, smalle Amstelveenseweg. Dat de scooters hier als malloten over het fietspad racen, wil hij nog even kwijt. ‘Als ik er wat van zeg, krijg ik een klap voor m’n bek.’ Hij is voorzitter van de winkeliersvereniging en vindt het een leuk wijkje, zeker vergeleken met andere Amsterdamse buurten.

Een barman uit buurtcafé Gent aan de Schinkel vertelt dat het buurthuis in de zomer stoeltjes aan de kade zet. Bewoners gaan er zitten, maken spontaan praatjes met elkaar. Het gemeente-onderzoek blijkt aardig te kloppen; ondanks grillige ervaringen voelt het overwegend veilig in de Schinkelbuurt.

Over de auteur

Vincent Hendriks

Vincent Hendriks (39) is aspirant journalist, verbonden aan School voor Journalistiek Utrecht. Hij schrijft nieuwsverhalen voor platform Mokum 52. Op zijn negentiende reisde hij een winter met de Transsiberië-express tot in Vladivostok. Zijn vader was ijscoman. Hij houdt van groene projecten, sport en cultuur. En van het vertellen van verhalen van interessante personen, van dichtbij tot aan de andere kant van de wereld.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.