Meer geld voor openbare toiletten in Amsterdam

Meer geld voor openbare toiletten in Amsterdam

4 miljoen euro is vrijgemaakt voor de aanleg van nieuwe openbare toiletten in Amsterdam. Aanleiding is onder andere het “Baas over eigen Blaas” initiatief van Ilana Rooderkerk. Het tekort aan openbare toiletten zorgt al jaren voor kritiek.

Ilana Rooderkerk denkt veel te kunnen bereiken met het vrijgekomen budget. Vanaf nu komt er elk jaar voor 1 miljoen euro aan nieuwe toiletten bij. Deze ‘zelfreinigende’ toiletten zullen volledig inclusief zijn, voor zowel mannen, vrouwen en mensen met een beperking. Dit kan, voornamelijk in de Amsterdamse parken, meehelpen om in de buurt van de norm van 1 toilet op de 500 meter te komen.

Ilana Rooderkerk is raadslid in Amsterdam voor D66, één van haar portefeuilles is openbare ruimte en groen, wat bijvoorbeeld beslist over de plaatsing van nieuwe toiletten. Ze vindt het heel krom dat mannen in deze situatie wel naar het toilet hadden gekund en vrouwen niet, zeker omdat het over een basisbehoefte gaat. In 2020 waren van de 120 openbare toiletten, slechts 56 geschikt voor vrouwen.

In 2018 is het ‘Baas over eigen Blaas’ initiatief gestart. Het is ontstaan door een ervaring van Geerte Piening in 2015: Geerte moest ‘s nachts na een avondje stappen bij de Chicago Social Club enorm nodig naar het toilet, maar die waren allemaal al gesloten of geschikt voor mannen. Geerte zag zich genoodzaakt wild te plassen, wat leidde tot een boete van €140. Aanvechten had geen zin: ‘Ze had een heren urinoir kunnen gebruiken’, luidde de mening van de rechter.

Buiten de bouw van nieuwe toiletten ziet Rooderkerk ook andere oplossingen voor het probleem. ‘De wethouder heeft toegezegd om met de horeca in gesprek te gaan, we willen dat zij hun toiletten openstellen, waar ze nu vaak nog mensen weigeren’. ‘Ik ben zelf best vaak weggestuurd, zelfs toen ik zwanger was’. Ze hoopt met de gesprekken er samen uit te kunnen komen: ‘het is een sociaal probleem en deze toiletten zijn er al’. Eerder stelde de gemeente zelf al de eigen toiletten van stadsloketten en politiebureaus open voor het publiek.

Niet alleen het ‘Baas over eigen Blaas’ initiatief maakt zich hard voor deze zaak, de Toiletalliantie legt voor hun het belang uit. (Verslag: Noor Abbassi)

Over de auteur

Rob Bosman

Rob Bosman (25) is journalist bij Mokum52. Met een grote interesse in gedrag en conflict brengt hij het liefst alle kanten van een verhaal in kaart. Graag wil hij "voice of the voiceless" zijn, of op z'n Mokums; "Zelfs klootzakken verdienen een stem". Als Ouderkerker voelt hij zich toch sterk verbonden met Amsterdam. Als vaste klant van de Melkweg en Paradiso en gepassioneerd Ajacied, kan dat ook niet anders. Nieuwstips: graag mailen naar Rob.bosman@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.