Amsterdamse vrijwilligers prikken haven schoon

Amsterdamse vrijwilligers prikken haven schoon

2e van links Carlijn van Essen, rechts Koos Broekhof Foto: Teun Kassenaar

In de haven van Amsterdam ging een groep vrijwilligers woensdag aan de slag om de haven een stukje schoner te maken. Met grijpers en vuilniszakken trokken ze naar verschillende delen van het Havengebied. De deelnemers van de Port Cleanup 2021 zijn van mening dat er meer gedaan moet worden aan zwerfafval in dit gebied van de stad.

Ongeveer 30 personen gingen in groepjes de haven in. Welke groep aan het eind van de actie de meeste volle vuilniszakken had verzameld won en verdiende een verassing. Ook de haveneenheid van de Brandweer deed mee.

De initiatiefnemer van dit project, Koos Broekhof, is medewerker van een bedrijf in de haven. Een paar jaar geleden viel het hem op dat er veel zwerfafval in de haven lag. Hij zocht contact met Port of Amsterdam met de vraag of en wat hieraan gedaan werd. Samen zijn zij met het plan gekomen om elk jaar deze opruimactie te organiseren.

Broekhof begon in zijn pauzes op en rond het bedrijf op te ruimen en postte dit dan op social media, om aandacht te vragen voor zijn acties en te laten zien wat hij vond.
‘De gemene deler van het zwerfafval dat ik vond zijn energydrank- en frisdrank blikjes, peuken en pakjes sigaretten en de laatste tijd zijn daar heel veel mondkapjes en handschoentjes bijgekomen, door covid natuurlijk.’

Het is nog niet gelukt om dit afvalprobleem op te lossen de afgelopen jaren. Port of Amsterdam doet hier wel onderzoek naar en staat open voor suggesties en ideeën. ‘Je ziet vaak dat bedrijven de verantwoordelijkheid afschuiven op de overheid over het vraagstuk afval.’ vertelt Broekhof.
Hij hoopt dat deze actie uiteindelijk niet meer nodig is, maar ziet ook dat er geen waterdicht systeem is waarmee je dit probleem oplost. ‘In het ene gebied staan wel genoeg afvalbakken en in het andere niet, dat is vreemd. Groepen laten ook hun troep achter op plekken die helemaal niet bedoeld zijn om samen te komen.’

Communicatieadviseur van Port of Amsterdam Carlijn van Essen vertelt nog meer achtergronden over de actie in onderstaand audio interview:

[embed]https://soundcloud.com/teun_k/interview-carlijn-van-essen-port-cleanup-2021/s-wNoyBUplkbm?si=bb430ac6c70d478e885eb1b5fa2bf0ad[/embed]

Over de auteur

Teun Kassenaar

Teun Kassenaar (24), is journalistiek gaan studeren omdat hij al zijn hele leven geïnteresseerd is in Nederlands nieuws en uit de rest van de wereld. Deze geboren en getogen Amsterdammer is een echte nieuws junk die zelf ook nieuwe verhalen wil brengen. Onderwerpen als politiek, sport (Ajacied) en criminaliteit hebben zijn voornaamste interesse.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.