Daling woninginbraken Amsterdam

Daling woninginbraken Amsterdam

Foto: Kevin Teitsma

In Amsterdam zijn er ten opzichte van vorige jaren minder woninginbraken gepleegd. Er werden dit jaar 2.400 woninginbraken gemeld, in 2013 waren dat er nog 6.000. Toch staan Amsterdamse buurten wederom vaak in de lijst van meest inbraakgevoelige buurten van Noord-Holland, blijkt uit politiedata.

Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), hebben de dalingen ten opzichte van vorig jaar te maken met corona. De meeste inbraken worden gepleegd door de ‘gelegenheidsinbreker’, afgelopen ander halfjaar zaten meer mensen thuis en werd zo dus de gelegenheid minder.

Suzanne Schat, projectleider woninginbraken van het CCV, heeft het volgende te zeggen over het hoge inbraakpercentage van Amsterdam: ‘Amsterdam blijft een grote stad waar je veel inbraak ziet. Om goed te kunnen kijken wat er aan de hand is, moet je kijken in welke wijken de inbraken voornamelijk plaatsvinden.’ Er staan elf Amsterdamse wijken in de lijst die de politie heeft vrijgegeven, met als meest inbraakgevoelige Amsterdamse wijk Bijlmer-Oost gevolgd door de Jordaan en Bijlmer-Centrum.

Volgens het CCV nemen het aantal buurtpreventiegroepen toe. Er zijn plannen voor een nationaal ondersteunend kader om deze groepen tot een hoger niveau te brengen. Niet alleen op gebied van inbraak, maar ook om drugsoverlast en afglijdende jeugd tegen te gaan in de buurt.

Zie het audio interview hieronder:

[embed]https://soundcloud.com/kevin-teitsma-446258541/interview-suzanne-schat?si=98d0a33523794429b75ba543469ead8a[/embed]

Over de auteur

Kevin Teitsma

Kevin Teitsma (20) is een beginnend journalist bij Mokum52. Hij is een echte Ouderkerker met liefde voor Amsterdam, die hij maar al te graag uitdrukt. Op pad met een gezonde portie nuchterheid en de wil om tegendraads te zijn, is zijn doel om de onderste steen boven te halen. Hij wil graag het nieuws in kaart brengen voor de Amsterdammers, van Noord tot Zuid en is niet bang om daarbij een gevoelige snaar te raken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *