Het stoelenproject zorgt voor opvang in de koude wintertijd

Het stoelenproject zorgt voor opvang in de koude wintertijd

Het Stoelenproject is een simpele, maar fijne avond- en nachtopvang voor daklozen in Amsterdam die ervoor zorgt dat zij de koude dagen door komen. De opvang is niet veel, maar biedt wel veel veiligheid, warmte en gratis nachtopvang. Elke avond/ nacht verblijven er rond de 45 daklozen in de Marnixstraat, zij zijn welkom in de koudere maanden van september tot en met april om te overnachtingen. Dit wordt ondersteund door een team van ruim 100 vrijwilligers.

Het is nog herfst, maar de koude winter briesjes komen er al aan. Veel mensen hebben een heerlijk verwarmd huisje waar je lekker knus in je eigen bed kan gaan liggen na een koude en vermoeiende werkdag. De daklozen van Amsterdam hebben dat niet, zij komen naar het stoelenproject om onderdak te zoeken. Als je binnenkomt is het een grote kamer met stoelen, tafels, een tv voor Netflix, kleine badkamer en een bar waar iedereen koffie en thee kan halen. Helemaal achterin staan de plastic matrassen opgestapeld om gebruikt te worden. ‘Het is echt een huiskamer sfeer’ verteld coördinator Mark Vos. Volgens Mark hebben de daklozen veel stress en helemaal in de winter, dit komt omdat ze niet zeker zijn van onderdak en het nog meer nodig hebben dan in de lente of zomer.

Door de strenge winter die eraan komt en misschien nieuwe corona maatregelen zijn er te weinig opvang plekken in de stad. De gemeente van Amsterdam wil aankomende winter meer opvang plekken openen, denk aan sportzalen en hostels, zodat de dak- en thuis lozen de winter door kunnen komen. Ook George Cruden komt hiervoor in aanmerking, hij is nu bijna twee jaar dakloos en is heel blij met deze veranderingen. Volgens George zien mensen het verschil niet tussen daklozen en zwervers. ‘Daklozen zijn gewoon mensen zonder een onderdak, maar sommige van ons werken overdag ook gewoon net zoals jullie’.

Hoe ziet een dag van een daklozen eruit van het stoelenproject? Om 08:00 uur in de ochtend kan je je inschrijven voor een overnachting, ben je op tijd en is er plek? Dan krijg je om 09:00 uur drie bonnen, één voor overnachting, één voor avondeten en de laatste voor het ontbijt. De daklozen zijn van 17:00 tot 21:00 welkom om binnen te komen, daarna gaat de deur dicht en de bel eraf. Rond 18:00/ 19:00 uur komt het avondeten en als er wat over is een tweede ronde rond 21:00 uur. Iedereen gaat slapen rond 22:00 uur en wordt om 7:00 uur weer wakker gemaakt. Ze krijgen dan een broodje, thee of koffie en worden om 8:00 uur weer naar buiten geleid. En daarna begint het schema weer opnieuw.

Waarom heet de opvang het stoelenproject? Het antwoord is eenvoudig. Bij de oprichting van het Stoelenproject beschikten de opvang niet over de benodigde vergunningen en financiële middelen om bezoekers op matrassen te mogen laten overnachten. Zij sliepen daarom op tegen elkaar geschoven stoelen. De naam hebben ze niet veranderd toen er matrassen kwamen.

https://soundcloud.com/m-florentinus/het-stoelenproject-zorgt-voor-de-koude-winter-nachten-reportage/s-dXQJq6C176K?si=c4351b2c308745e298498b1f88459c7e

Over de auteur

Julia de Zwart

Julia Esmee Francisca de Zwart (21) is een studente aan de Hogeschool Journalistiek in Utrecht. Ze houdt ervan om onderwerpen aan te kaarten waar een taboe opligt. Werkt graag in teamverband en maakt haar handen graag vuil om de echte waarheid boven te halen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.