Gehaaste flitskoeriers zorgen voor overlast

Gehaaste flitskoeriers zorgen voor overlast

Gorillas bezorgfietsen in de stalling

Zorgen voor herrie, met hoge snelheid voorbij iemand racen en scheef geplaatste fietsen op de stoep. Dit zijn de voornaamste klachten van burgers over de flitskoeriers. Sinds de winter van 2020 zijn deze bezorgers in opmars in Amsterdam. En de overlast zal alleen nog maar groter worden nu er steeds meer distributies in de wijken wordt geplaatst.

Je hebt ze zelf vast wel een keer voorbij zien fietsen, een man of vrouw in het paars (Getir), roze (Flink) of zwart (Gorillas). Dit is een bezorger van een van de bovengenoemde dark stores. Een dark store ziet er in principe uit als een supermarkt, het zit vol met producten, alleen zijn ze gesloten voor klanten. Naast het grote logo dat boven hun deur hangt, kun je ze ook vaak herkennen aan de afgeplakte ramen. Het is concept is snel en simpel. Je pakt je telefoon erbij, gaat naar de app, kiest je artikelen en klikt op betalen.

Tussen alle kraampjes en bezoekers op de Albert Cuypmarkt door, proberen de flitsbezorgers hun bestemming te bereiken, en dit met haast natuurlijk omdat het hele idee van zo’n online boodschappenservice is dat je je boodschappen binnen tien minuten voor de deur hebt staan. Als ze op de stoep fietsen proberen ze de mensen, nonchalant maar met hoge snelheid, te passeren en als iemand daar wat van zegt krijg je daar niet altijd een aardige reactie op terug.

Het gevaar dat de bezorgers veroorzaken is niet het enige waar onvrede over rust. De buurtbewoners van de Pijp en het Amsterdam-Centrum zijn ook niet blij over de locatie waar ze hun bezorgfietsen plaatsen. Zo wordt er gezegd dat ze op veel plekken scheef op de stoep komen te staan, hierdoor kunnen mensen met bijvoorbeeld een beperking zich moeilijker voortbewegen op de stoep. Tot slot is er nog voor velen geluidsoverlast. Naast de vrachtwagens die drie keer per dag in een drukke straat moeten laden en lossen, wordt er ook gezegd dat de bezorgers nog laat in de avond hard met hun fietsen scheuren over de drempels, als ze hun fietsen naar binnen verplaatsen.

Het gevoel wat overheerst voor mensen die elke dag rondlopen door de wijken is de drukte. De meeste plekken zijn al aardig druk in de stad en juist daarom is er geen ruimte voor nog een paar dark stores in de straat, vinden de omwonenden. Er heersen wel verschillende meningen over dit onderwerp, zo zijn er mensen die nergens last van hebben en verbaasd kijken als ze horen dat er überhaupt klachten zijn van meerdere buurtbewoners.

Wat is de oplossing dan voor de mensen die hier wel last van hebben? De meeste zien er geen en kijken er pessimistisch tegen aan. ‘Het is toch ook belachelijk dat steeds meer mensen alleen maar online boodschappen doen’ zegt een buurtbewoonster. Een andere passant denkt dat het zich waarschijnlijk alleen maar meer zal uitbreiden, zeker nu er weer een lockdown aan zit te komen en steeds meer mensen online-boodschappen gaan doen.

Benieuwd naar meerdere meningen van bewoners in de Pijp en het Centrum, beluister hieronder het verslag van Jorn Appels.

https://soundcloud.com/user-811752036/meningen-buurtbewoners-over-flitskoeriers/s-1Gg1acj8YXX?si=f66368b04e0c4a7ab204a4e67fc76aaf

Over de auteur

Sergio Arribas Quintana

Sergio Arribas Quintana (19), komt uit Amsterdam en studeert momenteel Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Sergio is iemand die zijn energie haalt uit, het samen zijn met anderen, een echt mensen-mens dus. Hij is erg nieuwsgierig en hoort graag andermans verhalen aan. Zijn interesse ligt vooral in de misdaadjournalistiek, maar eigenlijk staat hij nog open voor alles wat op zijn pad komt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *