17:00 uur sluitregel zorgt voor financiële problemen bij studenten

17:00 uur sluitregel zorgt voor financiële problemen bij studenten

Studenten lopen inkomen mis door de huidige 17:00 uur sluitregel voor alle horeca, theaters en niet-essentiële winkels. Sinds 28 november, de dag waarop de nieuwe coronamaatregelen van start zijn gegaan, proberen sommige studenten zo veel mogelijk werk en studie overdag te combineren.

Na de persconferentie van vorige week vrijdag 26 november, is het voor velen weer schakelen om met de nieuwe beperkingen rekening te houden. Nu er velen zaken zijn die om 17:00 uur dicht moeten, is dat niet alleen verschrikkelijk voor de eigenaar, maar de werknemers zijn hier ook financieel de dupe van. Het zijn juist veel studenten die werken in de horeca of in de theaterbranche en die hebben het al niet zo breed. Volgens Emma Buining, voorzitter van de ASVA (Amsterdamse studentenvakbond), werkt de meerderheid van de studenten in de avond. ‘Dat alles dicht gaat na 17:00 uur betekent dan ook simpelweg dat veel studenten niet meer kunnen werken en zodoende onwijs veel inkomen mislopen’, aldus Buining. Door deze financiële klap, maakt Buining zich ook zorgen om het welzijn van de student. Ze geeft aan na het studentenwelzijn rapport te hebben gelezen dat meer dan de helft van de studenten kampt met mentale klachten, ze verwacht dat dit alleen maar zal toenemen of verslechteren door de geldproblemen die de studenten nu gaan ondervinden.

Wessel Schokkenkamp is student aan de VU en werkt daarnaast als hockey trainer, hij zegt met een teleurstellende blik veel minder te verdienen nu ook niemand meer mag sporten na 17:00 uur. Veel van zijn trainingen zijn afgelast en de trainingen die nog voor hem over blijven zijn van 16:00 uur tot 17:00 uur. ‘En maar één uurtje werken, dat voel ik wel in mijn portemonnee’ voegt Schokkenkamp toe. Studente Yasmina Chaghouaoui werkt in de supermarkt en zegt met een opgeluchte toon minder last te hebben van dit probleem. ‘Ze sluiten om 20:00 uur maar ik heb wel het geluk dat ik tot 22:00 uur doorwerk, dus voor mij is er niet veel veranderd’, zegt Chaghouaoui. Wel geeft ze aan vriendinnen te hebben die in de horeca werken en nu naast hun school amper meer kunnen werken. Als je ze vraagt wat de oplossing is om toch nog rond te kunnen komen, zeggen ze dat ze DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) maar iets meer moeten opzoeken en daarnaast goedkoper moeten gaan leven.

Voorzitter van de ASVA vindt dat de kern van het probleem vooral ligt bij het feit dat studenten naast een fulltime studie nog veel moeten werken hunzelf te kunnen voorzien. ‘Voor 2015 was dat nog niet zo, toen kregen de studenten nog een basisbeurs. De echte oplossing is dan ook om het leenstelsel voorgoed van de tafel te gooien en een betere basisbeurs te implementeren’, aldus Buining. Op de vraag of ze vindt dat scholen rekening moeten houden met dit probleem, zegt ze dat de schoolroosters niet aangepast moet worden. Dan wordt er minder les gegeven en dat gaat ten koste van de onderwijskwaliteit. ‘Wat we wel willen dat scholen doen, is dat zij verantwoordelijkheid nemen in het feit dat er meer gebeurd dan alleen leren op school. Er moet vanuit de instellingen meer aandacht komen voor mentale gesteldheid’, voegt ze eraan toe.

De ASVA helpt de studenten door hun stem te versterken, Buining zegt: ‘Als je als student iets roept, dan word je vaak niet gehoord. Als we de stemmen bundelen dan kunnen we een enorm sterk geluid maken, zeker richting de mensen die verandering kunnen aanbrengen. En helpt praten met die mensen niet dan gaan we de straat op om te protesteren’.

Luister hieronder naar de ervaringen van de studenten aan de VU. (Verslag: Jorn Appels)

LIVE om 19.00 uur: corona-persconferentie. (2021, 26 november). YouTube. Geraadpleegd op 3 december 2021, van https://www.youtube.com/watch?v=7Mt3EmTSF0M

Over de auteur

Sergio Arribas Quintana

Sergio Arribas Quintana (19), komt uit Amsterdam en studeert momenteel Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Sergio is iemand die zijn energie haalt uit, het samen zijn met anderen, een echt mensen-mens dus. Hij is erg nieuwsgierig en hoort graag andermans verhalen aan. Zijn interesse ligt vooral in de misdaadjournalistiek, maar eigenlijk staat hij nog open voor alles wat op zijn pad komt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.