Nog een autobrand in Enschede; 45ste van het jaar.

Nog een autobrand in Enschede; 45ste van het jaar.

Fotograaf: Marco Allasio (Pexels)

ENSCHEDE – Afgelopen maandag nacht, 2 november, is de 45ste autobrand in Enschede gesticht aan de Lonnekerstraat in Enschede. De auto was door de brandweer niet meer te redden en is in vlammen opgegaan. Deze autobrand was al de tweede in 24 uur tijd.  

Afgelopen maandag nacht vond de 45ste autobrand van 2020 plaats. Bastiaan (21 jaar), die van een vriend naar huis fietste gaf aan een grote knal te horen‘Ik was natuurlijk nieuwsgierig en ben richting de knal gefietst. Op dat moment hoorde ik de loeiende sirenes van de brandweer al aankomen. Toen ik iets verder fietste zag ik de vlammen uit de auto slaan.’  

Al vaker zijn er voor de autobranden in Enschede harde knallen gehoord. De plastic onderdelen van de auto worden door de politie onderzocht, om te bepalen wat de oorzaak van de autobranden is. Brandstichting is duidelijk, maar hoe het precies gebeurd is is nog niet zeker, zeggen de aanwezige politieagenten tegen de Tubantia. Misschien dat er vuurwerk of benzine wordt gebruikt, wat de knallen die de meerdere buurtbewoners gehoord hebben, zou kunnen verklaren. Bij een eerdere brand hebben de buurtbewoners het heft in eigen hand genomen. Ze zijn achter de vermoedelijke dader gereden en hebben de politie een kenteken kunnen doorgeven van een auto die 2 straten verderop stond. Hier gaat de politie verder onderzoek naar doen.  

Dat Overijssel in de top 5 van meest gepleegde autobranden staat, heeft het Verbond van Verzekeraars eind augustus bekent gemaakt. Tussen 2016 en 2019 waren er maar liefst 186 autobranden in Enschede. Dit zijn 4 branden minder dan in Deventer, wat de koploper van Overijssel is. Landelijk staat Enschede op plek 12 in de lijst. De cijfers die het Verbond van Verzekeraars publiceert zijn gebaseerd op verzekeringen en ingediende claims. De autobranden zijn voornamelijk ontstaan door brandstichting. De stijgende lijn die dan ook in de cijfers te zien zijn vindt het Verbond van Verzekeraars dan ook zorgwekkend. In het gepubliceerde bericht van eind augustus schrijft het Verbond van Verzekeraars: ‘Een autobrand in een woonwijk heeft een enorme impact op het veiligheidsgevoel van de inwoners. Zulke branden kunnen overslaan naar woonhuizen of andere auto’s.’.  

In de afgelopen 5 dagen zijn er 5 autobranden gesticht. Toch tast de politie in het duister en komt niet met antwoorden op de vragen. De redactie van de Tubantia vroeg afgelopen woensdag aan de politiewoordvoerder of er een speciaal team is opgesteld om de autobranden te onderzoeken. Hierop werd helaas geen antwoord gegeven. Een politieagent ter plaatste was tijdens een van de branden, ontglipte dat de brandstichter de laatste tijd brutaler aan het worden is. Misschien weten ze dan toch meer?  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *