Recensie: Podcastserie de plantage van onze voorouders.

Recensie: Podcastserie de plantage van onze voorouders.

Makers Peggy Bouva (midden) en Maartje Duin. Beeld: VPRO

In de achtdelige podcastserie ‘De plantage van onze voorouders’ werken Maartje Duin, nazaat van een adellijke familie die een aandeel had in een Surinaamse plantage en Peggy Bouva, nazaat van mensen die werkte op deze plantage en werden gedwongen tot slavenarbeid, samen. Maartje Duin is een bevlogen, originele en diepgravende radio-/podcastmaker. In haar werk behandelt zij niet alleen relevante maatschappelijke thema’s, maar zoekt ze ook in de vorm het experiment op. Maartje komt erachter dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van de Surinaamse suikerplantage ‘Tout Lui Faut 

Op het wapen van haar overgrootmoeder die uit een adellijke familie kwam, waren moorkoppen afgebeeld. Het wapen van de familie van Loon, stond op een bord waar Maartje een koekje van af wilde pakken tijdens de visite. Toch durfde ze het destijds niet aan. Een aantal jaar later ging Maartje naar Keti Koti, een jaarlijks terugkerend Surinaamse feestdag ter herdenking van de afschaffing van de slavernij. Hier stond ze stil bij het feit dat er daar zo weinig witte mensen te zien waren en dacht ze terug aan het wapen op het bord. Dit was voor haar de trigger om hier meer over uit te zoeken. 

Bij thuiskomst is ze meteen begonnen met googlenNa enig onderzoek spreekt Maartje met haar moeder over haar idee van de podcast. Ze zou haar bloedlijn gaan uitzoeken en vond het belangrijk hoe haar moeder hier tegenover stond. Haar moeder had in het begin weerstand en was bang dat de familie ‘geëxposed’ zou worden. Echter toen Maartje uitlegde hoe ze het wilde gaan aanpakken, werd haar moeder geïnteresseerd.  

Samen met Peggy duikt ze de archieven in, spreken ze met hun familieleden en bezoeken ze uiteindelijk samen resten van de suikerplantage Tout lui Faut in Suriname.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *