Opinie: Geen zin in een mondkapje? Misschien toch maar doen

Opinie: Geen zin in een mondkapje? Misschien toch maar doen

Bijna elke dag ga ik met de trein naar school en ben ik omgeven door mensen. Het lijkt allemaal heel normaal maar het voelt raar. Heel raar eigenlijk. Er is een pandemie gaande en mensen lopen rond alsof er niks aan de hand is. In principe volgt iedereen de richtlijnen van het RIVM en de overheid. Ik dacht: ’Het is gek om zo veel mensen om je heen te hebben maar ik heb een mondkapje op dus het is niet erg’. ‘Wat nou als het mondkapje niet werkt’? ‘Heeft de overheid niet vaak genoeg gezegd dat mondkapjes niet per se helpen tegen de verspreiding van het Corona virus?’.  

Wat doet een mondkapje precies en beschermt het me echt als ik omringd ben door andere mensen?  

Om daarachter te komen moeten we een aantal dingen snappen. 

Ten eerste, als iemand niest of hoest, schiet diegene als het ware kleine druppels uit zijn lichaam de wereld in. Soms landt dit op oppervlakken zoals een deurkruk en dan raak jij die deurkruk aan en zo komt het virus bij jou terecht. Vandaar de uitspraak die we wel een miljoen keer hebben gehoord: ‘was je handen!’. Maar toen we dieper en dieper in de pandemie kwamen en wetenschappers meer onderzoek deden naar het virus werd het al snel duidelijk dat deze kleine druppels niet het enige was waardoor het virus zich verspreidde. Het blijkt dat het virus zich ook verspreid via aerosolen. Een aerosol is een mengsel van stofdeeltjes of vloeistofdruppels in een gas. Die landen niet op oppervlakken maar zweven door de lucht. Zelfs als je normaal aan het ademen bent blaas je heel veel van deze aerosolen uit.  

Wat ook blijkt is dat hoe minder virus je binnenkrijgt hoe minder je symptomen. Het is dus niet zoals je het virus binnen krijgt je ziek wordt en je immuunsysteem bepaald hoe erg je ziek wordt. Dat klopt niet. Hoe meer virus je binnenkrijgt hoe zieker je wordt. 

Wat doen mondkapjes dan eigenlijk? Mondkapjes zorgen ervoor dat de kleine druppeltjes en aorosolen worden opgevangen. Het mondkapje houdt deze bij je. Niet alles helaas. Sommige deeltjes kunnen alsnog door het mondkapje komen maar worden er wel door afgeremd en schieten daardoor niet door de lucht. 

Dus betekent dit dat we alleen een mondkapje moeten dragen als we het virus hebben? Nee. Er is onderzoek gedaan naar wat mondkapjes doen voor mensen die niet besmet zijn. Als iemand niest en jij staat dichtbij, dan kunnen die druppeltjes en aorosolen op jou landen. Jouw mondkapje filtert als het ware de lucht die door jouw mondkapje komt. Het zal niet alle deeltjes eruit filteren maar als er maar een klein deel van die druppeltjes en aorosolen met het virus door jouw mondkapje komt, word je dus al minder ziek dan als alles erdoorheen zou komen. En daarboven op komt nog eens dat als je een mondkapje op hebt, je je gezicht minder makkelijk kan aanraken en dus minder snel het virus in je lichaam brengt via je mond of neus.  

 Dus als iedereen een mondkapje draagt, heeft iedereen de voordelen daarvan. Als dit gebeurt, dalen de kansen van verspreiding enorm. Veel meer dan je in eerste instantie zou verwachten. 

Als je kijkt naar landen waar mondkapjes dragen normaal is, zoals: Japan, China, Korea en Taiwan, zie je dat de dodenaantallen enorm laag zijn. Dat is onder andere omdat zij allemaal mondkapjes dragen. En de mensen die het virus hadden dat dus minder konden verspreiden. Zo kreeg de rest minder van het virus binnen en werd dus minder ziek. 

Dus mensen draag je mondkapje, daar redden we levens mee! 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *