Utrecht test vanaf maandag ‘schoolstraten’

Utrecht test vanaf maandag ‘schoolstraten’

Gevaar school verkeer signaal. Fotograaf: Jorc Navarro

UTRECHT – De straten waar basisscholen Dr. Bosschool in de Utrechtse Staatsliedenbuurt en De Klim, Op Avontuur en De Spits in Lunetten gelegen zijn, worden komende maandag benoemd tot zogenaamde schoolstraten. De desbetreffende straten worden tijdelijk afgesloten voor auto’s tijdens de haal- en brengtijden gedurende zes weken. Het doel van de proef  is om het verkeer rondom scholen veiliger te maken.

‘De school en meerdere ouders ervaren de omgeving van de school als verkeersonveilig. Door de straat af te sluiten krijgen de kinderen voldoende ruimte op straat, zodat ze veilig naar school kunnen’, vertelt Annika Ridderikhoff, projectmanager bij de Gemeente Utrecht en deze proef. ‘Het is nog steeds mogelijk om met de auto naar school te komen, maar dat betekent dat er verder terug geparkeerd moet worden en het laatste stukje lopend afgelegd moet worden’, aldus Ridderikhoff.

Dit betekent voor mensen die wonen in de schoolstraten dat ze hun auto’s niet meer voor de deur mogen parkeren, wat niet iedereen zag zitten: een paar omwonenden in Lunetten hadden verwacht dat alleen ouders die hun kinderen naar school brachten hier last van gingen hebben en ze waren dus niet blij toen ze te horen kregen dat hun auto niet meer in de straat mag staan. Toch waren de meeste omwonenden het eens met de beslissing en vonden het belang van de kinderen het belangrijkst.

Met de schoolstratenproef wil de Gemeente onderzoeken of de schoolomgeving veiliger wordt en hierdoor meer kinderen lopend of met de fiets naar school komen. Bureau Ecorys is ingehuurd om de situatie te bekijken, na te gaan hoe mensen het ervaren en wat de positieve en negatieve effecten zijn, volgens Ridderikhoff. Na een paar weken gaat de Gemeente samen met de scholen evalueren en bekijken of de schoolstraten worden doorgezet.

In het buitenland wordt ook veel getest met schoolstraten en dat brengt vaak goede uitkomsten. Onder andere in België en in Italië hebben veel buurten al schoolstraten. In Nederland houden op dit moment verschillende steden proeven die deel zijn van het landelijk programma Tour de Force.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *