Opinie: De European Super League

Opinie: De European Super League

Voetbal. Foto: Ryan Vinson

Al sinds de jaren negentig wordt er gepraat over een Super League in het Europese voetbal. Nu, is het dichterbij dan ooit. De FIFA en meerdere presidenten van de grote voetbalteams hebben laten weten dat zij het eens zouden zijn met zo’n league. 

De komst van een zogeheten European Premier League lekte een paar weken geleden uit via verschillende media. Het zou gaan om een competitie van twintig clubs uit Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk waaruit degraderen onmogelijk is. Het is niet moeilijk om de problemen te inzien van zo’n competitie. Niet alleen betekent dit dat clubs zoals Ajax, Benfica of Shakhtar niet meer kunnen spelen in de top van Europa, maar het betekent ook dat de grote Europese leagues hun grootste deelnemers verliezen. Bovendien, als elke week meerdere wedstrijden tussen topclubs plaatsvinden, verliezen de wedstrijden hun waarde. Is een grote wedstrijd tussen twee titanen nog wel interessant als het er elk weekend tien zijn?

Het formaat van de Amerikaanse basketbalbond NBA is ongeveer waar de European Premier League op zou lijken. Het formaat van de NBA werkt. Waarom zou het niet werken voor de European Premier League? Het verschil is dat de NBA exclusief teams uit de Verenigde Staten (en de Toronto Raptors uit Canada) heeft waardoor zo’n formaat heel moeilijk zou zijn als er vijf verschillende landen aan te pas komen zoals de FIFA van plan is.

De reden dat veel topclubs hier geïnteresseerd in zijn is vooral geld. Zo’n league zou nog meer geld ophalen dan de Champions League en omdat degradatie niet mogelijk is, blijft een topclub een topclub. 

In conclusie, een Europese Super League is een interessant concept maar zou nooit een echt iets moeten worden. Het schaadt de tradities van ‘the beautiful game’ en zou meer negatieve dan positieve effecten creëren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *