Tram terug in Haarlem, een kwestie van tijd

Tram terug in Haarlem, een kwestie van tijd

Blauwe tram te Haarlem op weg van Amsterdam naar Zandvoort, zomer 1956. Foto: denieuweblauwetram.nl

HAARLEM – Het is al enige tijd een speerpunt van reizigersorganisatie Rover. Zij pleiten ervoor om geen nieuw busstation te bouwen maar een tramstation. Met dit pleidooi roepen ze de gemeenteraad op om na te denken over herintroductie van een tram tussen Haarlem en Amsterdam. Wethouders en gemeenteraadsleden reageren positief. 

Volgens Rover-Haarlem moet de gemeente een tramstation aanleggen in Haarlem-Zuid, tussen Europaweg en Buitenrustbruggen. Dit is een mooie gelegenheid om ruim baan te maken voor een tram van Haarlem naar Amsterdam-Zuid, stelt Rover-Haarlem.  ‘Een tram biedt kwaliteit, is geruisloos en schoon en trekt 15 procent meer reizigers’. Aldus de reizigersorganisatie. Ook is buslijn 300 zo aangelegd dat het in de toekomst een trambaan zou kunnen worden. 

Het openbaarvervoer tussen Haarlem en Amsterdam neemt alsmaar toe. ‘Het aantal reizigers groeit elk jaar met 5 procent’, zegt Léon Tebbens namens Rover-Haarlem. Rover-Haarlem wijst er ook op dat het busvervoer naar Amsterdam nu al tegen zijn grenzen aanloopt. ‘Er rijdt nu al elke 2 minuten een gelede of dubbeldeks bus. Heel veel meer bussen kun je niet laten rijden, dat kan de stad en het stationsplein niet aan’, vertelt Tebbens verder. 

‘Die stinkbussen eruit en de prachtige tram erin!’. Een fietser in Schalkwijk vindt het een goed plan van Rover. Hij zou het een enorme vooruitgang vinden als de ‘’Blauwe Tram’’ terug keert in het straatbeeld van Haarlem.  

“We zijn dichterbij dan ooit”, liet wethouder Robbert Berkhout onlangs nog weten in de commissievergadering. Het gemeentebestuur heeft nu nauw contact met de provincie en de Metropoolregio Amsterdam over oplossingen voor vervoersknelpunten. Een Blauwe Tram, of in welke kleur dan ook, weer door Haarlem rijdend, lijkt nu nog maar een kwestie van tijd. 

Tussen 1878 en 1957 reden er trams in Haarlem en omstreken. In 1924 werd de blauwe kleur geïntroduceerd 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *